Klasskamp för skolbarn | Skånes Fria
  • Gustav Bloom spelar Victor och Josefin Larsson Evis. Deras hjärtan klappar lite extra när de är med varandra.
Skånes Fria

Klasskamp för skolbarn

Teater 23 skildrar klassamhället i höstens uppsättning 95 procent är ett totalt j***a mörker.

– Vi vill visa att det inte är ens eget fel att man är fattig utan att det bygger på ett sjukt system, säger regissören Erik Holmström.

Det börjar gå bra för Evis. Hon har slutat skolka och har fått alla rätt på matteprovet. Alla förväntar sig att hon ska fortsätta vara en stökig elev och rektorn är uppenbart oroad för henne. Men Evis är glad. Fria valet-dagen närmar sig och hon har bestämt sig för att åka med till tivoli. Dit ska också klasskompisen och hjärtevännen Victor. Men plötsligt förlorar hennes mamma jobbet och några pengar för att åka på tivoli för finns inte. Victor börjar istället hänga med den nya klasskompisen EmmaSlemma som har en rik pappa och ett teleskop.

– Det vi tycker om med pjäsen är att den vågar vara samhällskritisk fast att den är för barn. Vi lever i ett klassamhälle. Det är ju något som alla barn har tankar om precis som vuxna. Vi vill lyfta blicken och visa att det inte är ens eget fel att man är fattig utan att det bygger på ett sjukt system. Förhoppningsvis kan man rikta ilskan och energin mot samhället istället för mot varandra, säger Erik Holmström.

Skådespelarna rör sig som nickedockor i det svart-vita scenrummet. Skolans städerska Hiv-Siv agerar som föreställningens regissör och levererar Freddie Mercury-låtar och förklarande scenpresentationer till publiken. – Fast det får publiken inte säga till hennes chef, för då skulle hen få sparken.

Kärleken i korridoren och rymden har också en stor plats i föreställningen. Evis och Victor konstaterar att 95 procent av universum består av mörk energi, bara fem procent är allt det andra.

– Rymden blir en kontrast till klassamhället. Den är obegriplig och oändlig och gör vårt samhälle futtigt, säger Erik Holmström.

Fram till i våras arbetade han som konstnärlig ledare på Turteatern i Stockholm där han bland annat regisserade SCUM-Manifestet.

Manuset är skrivet av Johanna Emanuelsson som tidigare skrivit pjäser som Älvsborgsbron och Det sovande folket.

Nu ska 1700 sjätteklassare i Malmö få se föreställningen. Sedan väntar turné i resten av Skåne. Kvällsföreställningarna på teatern är öppna för allmänheten.

Fakta: 

95 procent är ett totalt j***a mörker

  • Barnteater från 11–13 år
  • Skådespelare: Märta Lundin, Josefin Larsson, Gustav Bloom
  • Musik: Lur
  • Var: Teater 23, Djärknegatan 7, Malmö
  • När: Spelas den 10, 18 och 22 oktober kl 18 och på höstlovet den 28 och 29 oktober kl 14, sedan väntar Skåneturné

Rekommenderade artiklar

Ny bilderbok om att fly sitt hemland

Många barn har tvingats fly från sina hemländer men det saknas bilderböcker som tar upp ämnet, konstaterade författaren och illustratören Mia Hellquist Forss. Nu ger hon ut Flykten – en bok om att tvingas lämna allt.

Barnfokus på nytt filmcentrum

Om ett år öppnar Folkets Bios biograf Panora upp på Friisgatan i Malmö. Biografen ska med filmer från hela världen bredda utbudet på barn- och ungdomsfilm.

© 2019 Skånes Fria