Hallå där, Iben Haahr Andersen... | Skånes Fria
  • My love - the story of Paul and Mai är nominerad till bästa nordiska dokumentär på Nordisk Panorama.
Skånes Fria

Hallå där, Iben Haahr Andersen...

...regissör till dokumentärfilmen My Love – the story of Paul and Mai, som är nominerad till bästa nordiska dokumentär på Nordisk Panorama.

Vad handlar filmen om?

– Det är en kärlekshistoria om en fiskare på Møn som kommer ut ur garderoben. Han hade tidigare mist sin fru och dotter i en olycka. Jag träffade honom i Köpenhamn när han blivit lycklig efter att han träffat Mai, en 20 år yngre man från Thailand. Sedan dess har jag följt deras liv på ön och deras ups and downs under sex år.

Sex år är länge.

– Ja, till en början fick jag inget filmstöd så jag fortsatte filma, men filmen har på så vis blivit mycket bättre. Jag har varit med dem till Thailand och när de gift sig. Filmen berättar också om Mais kamp att få hit sin son från Thailand.

Har filmen något budskap?

– Budskapet är att det aldrig är försent. Om man visar vad man vill har folk förståelse. Man har ångest för det man inte känner till. Att komma ut som homosexuell i ett litet fiskarsamhälle kan verka svårt. Men ingen av fiskarna vände Paul ryggen när de såg att han äntligen mådde bra igen efter att han träffat Mai.

Vad har du för projekt på gång nu?

– Jag gör en film om en bonde som bor på samma ö som Paul och Mai och en film om en transperson som också bor på landet.

Fakta: 

My Love – the story of Paul and Mai visas under Nordisk Panorama i Malmö på Filmstaden den 22 september kl 12.

Iben Haahr Andersen är prisbelönt dansk regissör som tidigare gjort filmer som Två kvinnor på en flotte om vänskapen mellan två äldre kvinnor och Hello my name is lesbian, en dokumentär om lesbisk livsstil och kultur.

Rekommenderade artiklar

En kamp mot den goda berättelsen

Intervju

I nya boken Gjord obrukbar fortsätter Ludvig Uhlbors projektet med att bryta konstens ramar. Den här gången genom att anpassa sig efter dem.

Veckans fantastiska filmfestivaler

För filmälskaren bjuder veckan på inte mindre än två filmfestivaler att frossa i: Fantastisk Filmfestival i Lund och Latinamerika i Malmö.

Klasskamp för skolbarn

I höstens föreställning 95 procent är ett totalt j***a mörker skildrar Teater 23 barnfattigdomens konsekvenser.

© 2019 Skånes Fria