Pälsindustrin gör reklam på Mjällbys fotbollsarena | Skånes Fria
  • Minkuppfödning är vanligt förekommande på Listerlandet i Blekinge, och nära sammankopplat med Mjällby AIF. Samtidigt finns det en stark opinion mot minknäringen runt om i landet. Till vänster en mink i fångenskap. Till höger Mjällborg mot Elfsborg i en tidigare match på Strandvallen.
Skånes Fria

Pälsindustrin gör reklam på Mjällbys fotbollsarena

Femton levande minkar visades upp under Mjällby AIF:s hemmamatch mot Elfsborg i söndags. Djurrättsorganisationer rasar och menar att den kontroversiella pälsnäringen inte hör hemma på en fotbollsarena.

Minkar från närliggande minkgårdar kommer att flyttas till ett så kallat skugghus, en bur på fem gånger fem meter som är identiskt med den bur de lever i på gårdarna. Buren placeras inne på Mjällbys hemmaarena Strandvallen, och besökarna kan före och under matchen gå igenom buren och se hur minkarna lever.

– Ett tiotal minkbönder kommer finnas på plats för att informera och svara på frågor. Vi gör det här som ett sätt att öka transparensen och sprida kunskap om en bransch som tidigare har varit väldigt stängd, säger Johan Dalén, vd för Sveriges pälsuppfödares riksförbund (SPR).

SPR är en av Mjällby AIF:s sponsorer och har i och med satsningen tagit vara på den möjlighet som sponsorer har att visa upp sin verksamhet under matcherna. Majoriteten av svensk minknäring är koncentrerad till Listerlandet i Blekinge, och fotbollsklubbens kopplingar till minknäringen går tillbaka ända till 1939, då klubben grundades av minkbönder. Klubben har tidigare fått stora summor pengar av SPR, bland annat för ett träningsläger på Cypern.

– Det är inget som vi hymlar med, att de går in med ett antal kronor i klubben varje år. För oss är minkgårdarna inte mer kontroversiella än annan djurhållning. Det är första gången man har minkar på en fotbollsarena, men det är inte ovanligt att gårdarna öppnar upp för allmänheten, säger Jörgen Martinsson, klubbchef för Mjällby AIF som tidigare har varit vd för SPR.

Planerna på att visa upp minkarna på arenan har dock höjt många kritiska röster, inte minst från djurrättsorganisationer. Camilla Bergwall, ansvarig för pälsfrågor på Djurens Rätt och aktiv i Helsingborg och Lund menar att det är ironiskt att placera minkar på en fotbollsarena, eftersom fotboll spelas på gräs och det är något som minkarna aldrig får känna under fötterna.

– På gårdarna lever de ett kort liv i små burar tillsammans med andra minkar, men i det fria skulle de leva ensamma. Det är ett stressande moment som gör att de ofta börjar bita på varandra, säger hon.

Minknäringen är en kontroversiell fråga och enligt undersökningar är 70 procent av svenska folket emot verksamheten. Flera länder, däribland Holland, har infört totalförbud mot pälsnäring.

Camilla Bergwall menar att det kommer vara en ensidig information som förs ut av minkbönderna under matchen, med syfte att skönmåla minkarnas levnadsförhållanden.

– Om syftet är att informera om minkarnas liv på gården så borde de även visa hur de flås och dödas när de är sju månader gamla, men det tror jag inte att de kommer göra.

Att föras från gården till en stor arena där tusentals människor passerar kan också orsaka stress för minkarna menar hon.

– Det kommer vara en högljudd miljö med mycket folk i omlopp. Enligt djurskyddsregler så ska de skyddas från onödigt lidande.

Johan Dalén menar att miljön inte är någon fara för minkarna, då de kommer stå på en avskild plats på arenan, långt ifrån läktarna och planen.

– Vi har varit i kontakt med länsstyrelsen och Polisen och diskuterat arrangemanget och ingen ser några problem, eftersom miljön kommer att vara precis som på gården.

Svenska fotbollförbundet har ett förbud mot politiska budskap på arenorna under matcher, och Camilla Bergwall menar att minkkampanjen är politisk, då det är en så kontroversiell fråga med många motståndare. Medlemmar har de senaste dagarna mejlat och skickat brev till Svenska fotbollförbundet för att uppmärksamma frågan.

– Vi hoppas att de går in och avstyr kampanjen på söndag, och framför allt att de sätter ett stopp för liknande kampanjer i framtiden. Eftersom det är en så kontroversiell fråga handlar det helt klart om ett politiskt budskap som inte har något med fotboll att göra.

Fakta: 

Festivalen Sweden rock sponsrar sedan flera år Mjällby. Nu meddelar de på sin hemsida att de vill att laget plockar bort alla Sweden Rock-logotyper från arenan och matchtröjor. Anledningen är att de ställer sig frågande till att levande minkar ska ställas ut under matchen.

Rekommenderade artiklar

Hög hyra driver ut Glassfabriken

I måndags kom beskedet som många har bävat för. Glassfabriken i Malmö meddelade att de tvingas säga upp sin lokal på grund av för hög hyra.

© 2018 Skånes Fria