Kompissex en riktigt het potatis | Skånes Fria
  • Den vanligaste sexakten på teater är våldtäkt. Det vill Potato potato ändra på. Xoxy har premiär på Landskrona teater i veckan och tar upp sex från andra perspektiv.
  • De fyra skådespelarna axlar 20 olika roller och ombytena är en del av föreställningen. Genom dragteknik bygger de sina karaktärer utifrån övertygelsen att alla människor är byggstenar av stereotyperna.
Skånes Fria

Kompissex en riktigt het potatis

Med Xoxy vill Potatopotato väcka ungdomars nyfikenhet på sex och vad sex kan vara. Förhoppningen är att ta bort skamkänslan och förmedla att det är okej att vara lite snuskig.

– Sedan hoppas vi att folk vill börja dj:a, leka lekar och ha mer kompissex. Det finns ett otroligt tabu att prata om att barn är kåta, säger regissören Freja Hallberg.

Flaskan snurrar och de fyra demonjägarna tittar utmanande på varandra. Den som flaskan pekar på ska svara på när den var med någon första gången. Det blir Simon.

– Det beror på hur du menar med första gången, men det får nog räknas som att det var med Magnus, svarar han.

De fyra skådespelarna gestaltar karaktärer ur ungdomsfilmen The Mortal Instruments. Men istället för att Clary är kär i Jace vill alla demonjägarna vara med varandra i Potatopotatos föreställning.

– Vi gör det inte enligt boken utan hur vi tycker att det hade varit kul att det skulle varit istället, säger skådespelaren Rebecka Askander.

Xoxy är fanfiction om sex för ungdomar. Nu ska 400 14-åringar få se föreställningen på Landskrona teater, där scenkonstkollektivet har residerat sedan september.

– Vi vill ge en alternativ input om sex vid sidan av skolundervisningen, Smittskyddsinstitutet, tv-serier och porr. Istället för att moralisera gör vi en lustfylld sexfantasi, säger Freja Hallberg.

Idén till föreställningen grundar sig i en frustration över sexualundervisningen när de själva gick i skolan. Något som skådespelaren och initiativtagaren Helena Engberg funderade på redan på Teaterhögskolan. Och förra hösten gick hon och kollegan Paulina Göth en universitetskurs om sex och samlevnadsundervisning i skolan, för att ta reda på hur det ser ut i dag.

– Den nya läroplanen är annorlunda. Identitet, sexualitet, samlevnad, genus, jämställdhet och likabehandling ska ingå i alla skolans ämnen. Men bara för att det står i läroplanen betyder det inte att det praktiseras på skolorna. Vi ville göra teater av det, säger Helena Engberg.

Under våren har Potatopotato spelat Sug F* Slicka K** för vuxna som arbetar med ungdomar, om hur vuxna kommunicerar om ämnesområdet. Då använde sig gruppen av en pedagogisk approach. När ämnet nu tas upp för en yngre publik har de en annan ingång.

– Vår uppgift är inte att vara pedagogiska. Nu har vi gått ett steg längre och öppnar upp med en sexuell fantasivärld, säger Paulina Göth.

Liksom i flera av Potatopotatos uppsättningar har manus improviserats fram under repetitionerna. Egna minnen och erfarenheter kring sex i tonåren har plockats fram. Utgångspunkten är också den egna sexualiteten och inte sex mellan individer.

– Vi lyfter fram det sex kan vara. Vi fokuserar inte på kärlek och sex som en enhet. Det handlar om sex i relation till dig själv och dina egna fantasier. Ens första sexuella erfarenheter är sällan tillsammans med någon annan, säger Freja Hallberg.

De fyra skådespelarna axlar 20 olika roller och ombytena är en del av föreställningen. Genom drag-teknik bygger de sina karaktärer utifrån övertygelsen att alla människor är byggstenar av stereotyperna.

– All gender is drag. Vi konstruerar kön på scen och använder det för att krocka publikens förväntningar, säger Freja Hallberg.

Klubbelement från scenkonstkollektivets klubb Drag and disco finns med på scen och i bakgrunden projiceras bilder som tar med publiken till de olika fantasivärldarna.

– Vi har en idé om att 14-åringar får mycket sexinput från porr eller från amerikanska filmer där sex är samma sak som kärlek, heteronormativitet, tvåsamhet och konservativa ideal om reproduktion. Det här är ett annat vuxenperspektiv som vi tycker att de också ska få ta del av, säger Freja Hallberg.

Fakta: 

Xoxy

Av: Helena Engberg, Paulina Göth, Freja Hallberg

Regi: Freja Hallberg

På scen: Helena Engberg, Paulina Göth, Rebecka Askaner, Ellinor Forsheden Sidoli

Spelas: 16–21 oktober på Landskrona teater. Föreställning för allmänheten den 17 oktober kl 19. Spelas även på Bastionen i Malmö den 5–14 november

Rekommenderade artiklar

De lever livet som vikingar

Ska ni ner och klä ut er igen? Kan folk fråga när Annette Fredin hon är på väg till sin täppa på Fotevikens friluftsmuseum för att leva sitt vikingaliv.

Landets Fria

Barnfokus på nytt filmcentrum

Om ett år öppnar Folkets Bios biograf Panora upp på Friisgatan i Malmö. Biografen ska med filmer från hela världen bredda utbudet på barn- och ungdomsfilm.

Skarhult skriver in kvinnorna i historien

8 mars

Historieböckerna är fulla av män som krigar och styr. I boken Den dolda kvinnomakten – 500 år på Skarhults slott, fyller forskarna ett hål i den svenska historien.

Tältaktion flyttade till Migrationsverket

Tältaktion

Tältaktionen i Malmö mot utvisningarna till Afghanistan fortsätter. I veckan bytte demonstranterna Jesusparken mot gräsmattan utanför Migrationsverket i Jägersro.

© 2019 Skånes Fria