Asylaktivister intar Dramaten | Skånes Fria
  • Asylmusikalen
Skånes Fria

Asylaktivister intar Dramaten

Det är inte alla fria teatergrupper som får ställa sig på Dramatens scen. I helgen gör skådespelarna och aktivisterna i No border musical det. Skånes Fria tidning var med på en repetition inför föreställningarna på Sveriges nationalscen.

Det råder koncentration i replokalen på Tryckeriet i Malmö. En av flera utvisningar av ungdomar har precis verkställts och en journalist gör sig redo för att undersöka vem som egentligen bär ansvar för ungdomarnas situation. Journalisten spelas av Maram Altami. För henne blir föreställningarna på Dramaten de första. Av de 32 som medverkande när musikalen spelade för fulla hus på Bastionen i Malmö i vintras kunde inte alla vara med, så nya skådespelare har tagits in till vissa roller.

– Maram, du kommer in under radiorösten, handläggaren är inte här idag men hon kommer att komma in där, är alla med, säger regissören Sara Larsdotter.

Maram Altami fick kontakt med Sara Larsdotter från Teater Interakt under Asylstafetten i somras och blev tillfrågad om hon ville vara med. Hon hade sett No border musical på Bastionen och har spelat en del teater tidigare.

– Det var inga papperslösa kvinnor med i uppsättningen tidigare, jag har själv erfarenhet av att leva som papperslös. Jag är jättenervös men det kommer att gå bra. Jag bär på ett ansvar, det känns som om jag representerar alla papperslösa kvinnor, säger Maram Altami.

Gästspelet ingår i en större temasatsning kring nationalism som Dramaten genomför i samarbete med Café Teatret i Köpenhamn och Nationaltheateret i Oslo.

– Vi har under flera år haft det vi internt kallar aktuella nedslag kring olika frågor med syfte att göra teatern till en plats för aktuella samtal. Tidigare har vi tittat närmare på konsumtion, ungdomsarbetslöshet och klassamhälle. Nationalismen blev det självklara att fortsätta med då den är en dominoeffekt av de andra ämnena, säger Helena Seth på Dramaten.

No border musical fick de höra talas om genom media och teaterfolk i Malmö som tipsade om föreställningen. Inom temat ingår även gästspel av danska Manifest 2038, en monolog som bygger på Anders Behring Breiviks manifest.

– Vi vill få in andra röster i huset, det är en demokratisk fråga. Det betyder mycket både för oss och för teatergrupperna som kommer hit. Dramaten är inte bara en scen, utan en scen i folks medvetanden, säger Helena Seth.

Och för de medverkande i No border musical har musikalen varit mer än bara en teater. Ensemblen har blivit som en familj, berättar de. Flera band och film- och teaterprojekt har bildats sedan föreställningarna på Bastionen i vintras.

– Jag var ensam innan men nu är jag inte ensam. Jag känner många i en liknande situation nu, det hjälper att träffas, säger Hannas Hannad, som levde som papperslös när det två år långa arbetet med musikalen startade.

Han leder numera en barnteatergrupp i projektet Barn i stan i Malmö och tänker fortsätta med teater. Att föreställningen nu ska sättas upp på Dramaten tycker han är bra.

– Flyktingar utan papper vill prata. Många som ser föreställningen vet inte hur det är. Det är bra att så många som möjligt får höra oss berätta, säger han.

Uppsättningen på Dramaten är den sista inplanerade där hela ensemblen medverkar, men delar av föreställningen där en mindre grupp skådespelare medverkar kommer att fortsätta turnera.

Och Teater Interakt ska fortsätta belysa situationen för papperslösa i andra former och konstellationer.

– Vi har ett projekt på temat på gång med tre personer som levt som papperslösa där vi bygger föreställningen tillsammans, säger Sara Larsdotter.

Fakta: 

No border musical

No border musical är ett samarbete mellan Asylgruppen i Malmö och Teater Interakt. Ensemblen består av aktivister, en del är ensamkommande flyktingungdomar, andra inte. Manus är framtaget av personer både med och utan papper. Föreställningen hade premiär på Bastionen i Malmö hösten 2012 och spelade för fulla hus med flera extraföreställningar.

Den 9 & 10 november spelar de på Unga Dramatens scen Elverket i Stockholm. Föreställningarna är sedan länge slutsålda.

Rekommenderade artiklar

De lever livet som vikingar

Ska ni ner och klä ut er igen? Kan folk fråga när Annette Fredin hon är på väg till sin täppa på Fotevikens friluftsmuseum för att leva sitt vikingaliv.

Landets Fria

Barnfokus på nytt filmcentrum

Om ett år öppnar Folkets Bios biograf Panora upp på Friisgatan i Malmö. Biografen ska med filmer från hela världen bredda utbudet på barn- och ungdomsfilm.

Skarhult skriver in kvinnorna i historien

8 mars

Historieböckerna är fulla av män som krigar och styr. I boken Den dolda kvinnomakten – 500 år på Skarhults slott, fyller forskarna ett hål i den svenska historien.

© 2019 Skånes Fria