Skånes Fria

RFSL uppmanar: Gå i en transpersons skor

Varje år mister hundratals människor livet på grund av transfobi. Den 20 november varje år ordnar transrörelsen ljusmanifestationer för att uppmärksamma morden. Men i år har RFSL Malmö bytt taktik.

– Vi vill att politikerna ska gå en dag i en transpersons skor, säger Angel Rops.

Hon har själv blivit både misshandlad och våldtagen. Och vardagen har kantats av glåpord och mordhot. Inte minst i tonåren. I dag är hon ansvarig för transfrågor inom RFSL Malmö. Någon sedvanlig ljusmanifestation blir det inte i år, berättar hon.

– Vi har märkt att det inte har någon effekt, det når inte fram till rätt typ av människor. Bara de som redan känner till problematiken kommer dit.

Istället har aktivisterna gjort ett massutskick till politiker med en lista på alla som har mördats sedan 2007 – 1 233 personer – samt en uppmaning: under en dag, gå i en transpersons skor för att förstå dens utsatthet.

– Transpersonerna är en av de mest exkluderade grupperna i samhället samtidigt som det är en av de synligaste. Man kan dra paralleller till afrosvenskarna som också får utstå mycket hat.

Mycket bättre har det heller inte blivit under åren menar Angel Rops. Transpersoner fortsätter att mördas i samma omfattning och okunskapen hos myndigheterna och i offentligheten är fortfarande stor, säger hon.

– Många gånger får man höra att det är transpersonens eget fel om den råkar illa ut. Sticker man ut, då förtjänar man det mer eller mindre är attityden.

Fakta: 

Siffrorna i artikeln kommer från The trans murder monitoring project. Enligt Ungdomsstyrelsen har 27 procent av alla transpersoner mellan 16 och 29 år försökt begå självmord.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Speciella hjälpbehov vid hedersförtryck

1,9 miljoner kronor har fördelats till kvinnojourer runt om i Skåne för att arbeta specifikt mot hedersrelaterat förtryck. Det är viktigt med extra kompetens, menar länsstyrelsen i Skånes expert Katarina Tümer.

Skånes Fria

Behovet av skyddat boende för unga killar ökar

Kvinnojouren i Höganäs har i flera år sett ett växande behov av att kunna erbjuda killar skyddat boende. I ett år har de försökt utöka verksamheten men bostadsbristen sätter käppar i hjulen.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu