• Om det blir en privat stiftelse som går under aktiebolagslagstiftningen skulle det vara negativt för all framtida utbildning, säger Andrea Malesevic, psykologstudent vid Lunds universitet.
Skånes Fria

Studenter kämpar mot marknadsanpassning

Förebilderna är proteströrelserna i Chile, Quebec och England. Grogrunden vad studenterna ser som en marknadsanpassning av den högre utbildningen.

– Universiteten riskerar få en företagsliknande struktur, säger Andrea Malesevic, psykologstudent i Lund.

Startskottet för den nya studentrörelsen blev regeringens planer på en ny lag som ska göra det möjligt för universitet och högskolor att bli privata stiftelser. Förra helgen hölls ett uppstartsmöte och i veckan skedde den första manifestationen och aktionen. Att studenterna organiserar sig först nu – när regeringens förslag nyligen lagts på is har sina förklaringar, säger Andrea Malesevic som är en av initiativtagarna till rörelsen.

– Då hade det redan blivit starten på en ny studentrörelse. Vi vill inte att förslaget ska omarbetas utan att det ska läggas ner.

Viktigt är också att det blir början på en diskussion om den allmänna marknadsanpassningen av universiteten, menar Andrea Malesevic. Regeringens senaste förslag är bara ett exempel på det, säger hon. Att genusutbildningen på Malmö högskola lades ner och att avgifter införts för utländska studenter är andra exempel på att ekonomiska intressen fått ett allt större inflytande, säger hon.

– Vi ser det som ett allmänt hot mot den oberoende forskningen.

Inspirationen kommer från studentrörelser i andra delar av världen. Där de blivit till stora sociala rörelser och en del av den offentliga debatten.

– Vi vill diskutera vilka förändringar som behövs. Inte att det ska komma uppifrån. Mycket behöver förändras men de förändringarna ska komma från oss.

Varför tror du att studenterna i Sverige hittills varit så tysta?

– Det har inte funnits en utlösande faktor som mobiliserat studenterna. Vi har exempelvis inte varit med om samma avgiftshöjningar som Chile och England.

Under torsdagskvällens protester i Lund deltog runt 150 personer. Protester genomfördes också i Göteborg, Uppsala och Stockholm.

Fakta: 

Kritiserat förslag

Regeringens förslag har skjutits på framtiden och ska omarbetats. Detta efter att förslaget mött massiv kritik från bland annat lärare och forskare. Bland annat har förslaget kritiserats för att inte visa tillräcklig hänsyn till studenternas rättigheter och att det öppnar för en bolagisering vilket hotar oberoende, forskningskvalitet och samhällsnytta.

Källa: Svt/Dn

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Speciella hjälpbehov vid hedersförtryck

1,9 miljoner kronor har fördelats till kvinnojourer runt om i Skåne för att arbeta specifikt mot hedersrelaterat förtryck. Det är viktigt med extra kompetens, menar länsstyrelsen i Skånes expert Katarina Tümer.

Skånes Fria

RFSL uppmanar: Gå i en transpersons skor

Varje år mister hundratals människor livet på grund av transfobi. Den 20 november varje år ordnar transrörelsen ljusmanifestationer för att uppmärksamma morden.

Skånes Fria

Behovet av skyddat boende för unga killar ökar

Kvinnojouren i Höganäs har i flera år sett ett växande behov av att kunna erbjuda killar skyddat boende. I ett år har de försökt utöka verksamheten men bostadsbristen sätter käppar i hjulen.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu