Skånes Fria

"Förortsidentitet blottlägger förtryckande strukturer"

Socionomen Rayen Kelilnejad har med sin examensuppsats om förortsorganisationen Megafonen blivit nominerad till pris för bästa studentuppsats av tankesmedjan Sektor:3. Skånes Fria ställde henne fyra frågor.

Kan du beskriva vad den handlar om?

– Den bygger på fem intervjuer med personer som är aktiva i Megafonen. Dels hur de själva identifierar sig men också hur de använder sig av identitet som ett politiskt verktyg. Är man andra generationens invandrare hamnar man mellan att vara svensk och invandrare. Samtidigt är det svårt att identifiera sig med det ena eller det andra. Förortsidentiteten säger mycket mer om förtryckande strukturer som klass, segregation och rasism. Och det är en identitet de själva valt som politisk strategi.

Varför ville du skriva uppsatsen?

– På Socialhögskolan i Lund pratas det mycket om sociala problem som individuella. Samtidigt sa man att det tidigare pratats mycket om mobilisering och samhällsproblem. Jag tyckte det var tråkigt att vi fortfarande inte gör det.

Var det något som överraskade i arbetet?

– Jag trodde nog att de skulle identifiera sig mycket mer som rasifierade personer. När de använder förortsidentiteten handlar det om att synliggöra olika problem och ett sätt att förändra.

Är det något som har varit svårt?

– Det har varit problematiskt att använda begreppet andra generationens invandrare som jag har gjort. Därför har det varit viktigt att motivera varför jag använder det eftersom det befäster gruppen som ickesvenskar. Samtidigt har min poäng med uppsatsen varit att visa att det finns grupper som inte accepteras som svenskar och som därför behöver använda andra identiteter och gemenskaper.

Fakta: 

Rasifiering är ett samhällsvetenskapligt begrepp som beskriver hur människor ses som stereotyper utifrån fördomar om deras ursprung eller bakgrund.

Sektor:3 är en tankesmedja för det civila samhället.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Malmö vill få förövare att flytta

Trots att det ofta är mannen som är förövare är det i regel kvinnan som tvingas bryta upp från hus och hem. Nu vill politikerna i Malmö byta perspektiv.

Skånes Fria

Exporten ökar med invandring

För varje utrikesfödd person ett företag anställer kan exporten öka. Enligt samma logik ger också en större invandring landets samlade export en extra boost. Det visar en ny avhandling från Lunds universitet.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu