Recension


Litteratur
After Work: Farväl till arbetslinjen
Redaktör: Kristian Borg
Författare: Birger Schlaug, Ann Ighe, Ylva Lundkvist, Annie Hellquist, Miriam von Schantz, Jon Weman, Samira Ariadad, Rasmus Fleischer m fl

Skånes Fria

Det finns liv efter arbetslinjen

Politikerna står i kö för att bräcka varandra med idéer för att få bukt med arbetslösheten. Den ena åtgärden efter den andra genomförs samtidigt som jobben blir färre. Ingalill Johansson har läst den arbetskritiska antologin After Work: Farväl till arbetslinjen, och ser många intressanta alternativ till den rådande politiken.

I samarbete med den gröna tankesmedjan Cogito har Verbal Förlag sammanställt en första antologi om arbetskritik. Författarna har olika bakgrund men en gemensam plattform – de vill presentera ett alternativ till arbetslinjen.

Författaren och idéhistorikern Benny Nilsson skriver i sitt kapitel att vi hade kunnat ersätta mycket av arbetet med hjälp av modern teknik men att den politiska viljan inte finns. Istället jobbar vi så mycket att det tär på vår hälsa. Att dela på jobben skulle minska på utanförskapet och få alla att må bättre men istället fortsätter vi springa runt i ekorrhjulet, jobba oss trötta, konsumera bort vår trötthet och utmattade låter vi sedan valda representanter föra vår talan. Ordningen består.

Arbeta mindre, älska mer, råder före detta Miljöpartiets före detta språkrör Birger Schlaug, och berättar om de vinster som friåret gav. Även journalisten Eva-Lotta Hultén skriver om friårets förtjänster. Friåret var en reform som genomfördes 2005. Den som ville kunde ansöka om ledigt upp till ett år och en arbetslös kunde gå in och göra jobbet. Utvärderingen av detta år föll mycket väl ut, enligt författarna. Människor umgicks mer med sina barn eller prövade sina vingar och startade företag, studerade eller arbetade med olika projekt. Några kunde återhämta sig från stress och kom tillbaka till sina jobb med nya krafter. Arbetslivsinstitutet visade på att välbefinnandet ökade, muskel- och ledbesvär minskade och färre drabbades av sömnbesvär. Trots dessa vinster avskaffades friåret 2007. Det stred nämligen mot den traditionella synen på arbete.

Egentligen är Sveriges viktigaste jobb att vara arbetslös, menar frilansjournalisten Jon Weman. Att vara arbetslös är samhällsnyttigt, skriver han. Det håller inflationen nere. Därför behövs konkurrens om jobben.

Dessvärre kommer en arbetslös aldrig få något erkännande för denna viktiga insats utan istället ska den som inte arbetar jagas, kontrolleras, söka jobb i massor och viktigast av allt: De ska känna skuld. Föraktet för arbetslösa kommer som bonus. Om det är förtärande att bidra ska det vara ännu värre att inte bidra, menar Robert Huselius i sitt kapitel om det frivilliga slaveriet.

Författaren och aktivisten Linn Spross betonar vikten av att ta makten över tiden och att det är dags att diskutera arbetstidsförkortning. David Graeber, professor i antropologi belyser det faktum att tekniken gjort att vi arbetar mer då teknologin använts för att uppfinna nya sysslor. Således fick Maynard Keynes fel som 1930 förutspådde att länder som Storbritannien och USA bara skulle ha 15 timmars arbetsvecka vid det här laget. Nya näringar har skapats och när det inte går att skapa fler jobb, uppfinns vad David Graeber kallar ”nonsensjobb”. Meningslösa arbeten, bara för att hålla oss sysselsatta.

Ropen skalla – medborgarlön åt alla, ropar Lasse Ekstrand. Sveriges egen guru i frågan och största förespråkaren av medborgarlön. Han menar att den press och stress som arbetslinjen framkallar hämmar vår kreativitet. När alla får en garanterad summa varje månad öppnar det möjligheter och detta är enligt Lasse Ekstrand en bättre lösning än politikernas eviga kamp om jobben.

Lokala valutor är en annan lösning för att ta makten över ekonomin. Ekonomihistoriken Ylva Lundkvist ger olika exempel på detta. Det kan handla om byteshandelsklubbar, parallella monetära system och tidsbanker.

Den här boken har svaren på de frågor vi ofta ställer oss. Måste alla verkligen arbeta? Vad har arbetet för värde? Hur kommer vi tillrätta med arbetslöshet, fattigdom och utanförskap? Hur frigör vi människors inneboende kreativa kraft? Varför använder vi inte teknologin till att frigöra tid? Varför är man så rädd för människors frihet? Vad kommer att hända om vi får större makt över våra liv?

Låt varje politiker läsa den och låt den bli underlag för debatter, diskussioner och nya tankesmedjor. Det kan bli ett startskott för ett nytt sätt att tänka kring arbete och tankar kring hur rätten till grundtrygghet inte behöver baseras på att vi har ett arbete, utan istället på att vi är medborgare.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

Mossiga noveller om manlighet

Recension

Gemensamt för novellerna i Grand danois är ensamhet. Manlig ensamhet. Skickligt skrivet men mossigt innehåll, tycker Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu