Action kring kvinnors rättigheter | Skånes Fria
  • Caroline Matsson, konferensgeneral på Nordiskt Forum.
Skånes Fria

Action kring kvinnors rättigheter

Det är dags att debattera kvinnors rättigheter. Det menar arrangörerna av nordens största jämställdhetskonferens Nordiskt forum som arrangeras i Malmö nästa år.

200 organisationer i den nordiska kvinnorörelsen står bakom initiativet till forumet som går av stapeln den 12 till 15 juni nästa år. Föreningar, näringslivsrepresentanter, politiker och författare kommer att samlas för att diskutera jämställdhet. Också fortbildning i jämställdhetsfrågor och integrering kommer att erbjudas arbetsgivare, allmänhet och organisationsaktiva. Upp till 15 000 deltagare väntas till forumet som kommer att bli det största som arrangerats i Norden på 20 år.

– Det är dags för action och det krävs krafttag. Kvinnors rättigheter är ingen självklarhet. Man kan tro att jämställdheten rör sig framåt men globalt sett är den på tillbakagång på många håll, inte minst när det gäller kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter, säger Caroline Matsson, konferensgeneral.

1995 arrangerade FN en världskonferens i Peking kring jämställdhet och kvinnors rättigheter där man tog fram ett handlingsprogram. När frågan om en ny världskonferens tagits upp har det spridits en viss oro då handlingsplanen därifrån är radikal och risken finns att handlingsplanen med en ny konferens skulle försvagas.

Det är inte bara i andra delar av världen som det behövs krafttag, menar Caroline Matsson. I Danmark finns en besvikelse kring att utlovade förändringar av prostitutionslagstiftningen och föräldraledighetslagstiftningen inte blivit av, och i Norge hörs tendenser om att tillgången till abort ska begränsas för vissa grupper, berättar Caroline Matsson.

Men meningen med Nordiskt forum är inte att diskutera problem utan istället fokusera på vad som kan göras.

– Aktörer från hela samhället behöver samlas för att diskutera. Vi vill skicka en signal till de nordiska regeringarna om att de feministiska frågorna måste lyftas fram. På forumet kommer vi att diskutera brett och även lyfta klimatfrågor och ekonomiska frågor, som påverkar kvinnor i allra högsta grad.

Bland konferensens talare finns namn som Margot Wallström, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, norska Stordalen foundations ordförande Gunhild A Stordalen, Genusfotografen Thomas Gunnarsson och journalisten Alexandra Pascalidou.

Arrangemanget ska hållas på Hyllie arena. Ett konferenspass kostar 800 kronor för privatpersoner och 650 kronor för studenter och arbetslösa. Arrangemanget finansieras också genom stöd från svenska staten. Forumet har fått kritik från bland annat Malmö feministiska nätverk om att vara för dyrt och för elitistiskt. Det är inget som Caroline Matsson håller med om.

– Vi är medvetna om att det är mycket pengar men vi erbjuder även kostnadsfria aktiviteter utanför konferensområdet och mässområdet är gratis. Vi har hela bredden från gräsrötter till myndighetspersoner och näringsliv representerade i programmet.

Rekommenderade artiklar

Nätverk ordnar egen gratis-festival

För dyrt och för lite gräsrotsperspektiv. Det menar Malmö feministiska nätverk, som samtidigt som Nordiskt forum arrangerar en feministisk tredagarsfestival i Malmö.

De lever livet som vikingar

Ska ni ner och klä ut er igen? Kan folk fråga när Annette Fredin hon är på väg till sin täppa på Fotevikens friluftsmuseum för att leva sitt vikingaliv.

Landets Fria

Barnfokus på nytt filmcentrum

Om ett år öppnar Folkets Bios biograf Panora upp på Friisgatan i Malmö. Biografen ska med filmer från hela världen bredda utbudet på barn- och ungdomsfilm.

Skarhult skriver in kvinnorna i historien

8 mars

Historieböckerna är fulla av män som krigar och styr. I boken Den dolda kvinnomakten – 500 år på Skarhults slott, fyller forskarna ett hål i den svenska historien.

© 2019 Skånes Fria