Skånes Fria

”Vi är decentraliserade”

Supervalåret 2014 är här och för olika folk­rörelser gäller det att få fram sitt budskap till allmänhet och politiker. Men hur gör de för att nå fram utan miljoner och pr-avdelning? Skånes Fria frågade fem rörelser om deras strategier för att inte drunkna i bruset.

Basinkomst Malmö genom Alex Veitch

Hur gör ni för att nå ut?

– Basinkomst/medborgarlönrörelsen är en decentraliserad rörelse där aktiva personer kan göra en mängd olika aktiviteter. Det kan vara allt ifrån aktioner på 1 maj, anordna arbetskritiska forum, skapa folkorganiserad basinkomst och EU-kampanjer till mer vanliga folkbildande aktiviteter som föreläsningar och bokbord.

Arbetar ni både mot politiker och allmänhet? Hur då?

– Vi har ingen gemensam grupp som vi jobbar mot. Vi bedriver en bred folkbildningstanke och det är upp till de som är aktiva att välja vem de vill nå. Och en del av de aktiva är även politiker som bedriver en parlamentarisk kamp i riksdagen.

Vilka sakfrågor vill ni helst ska drivas igenom de närmsta åren?

– Basinkomst. Om motståndet mot en basinkomst är ekonomisk, skulle ett enkelt första steg vara att till exempel ta bort motprestationskraven för personer med försörjningsstöd och a-kassa. •

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vem skriker högst 2014?

Supervalåret 2014 är här och för olika folkrörelser gäller det att få fram sitt budskap till allmänhet och politiker. Men hur gör de för att nå fram utan miljoner och pr-avdelning? 

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu