Krönika: Glöm less is more | Skånes Fria
Skånes Fria

Krönika: Glöm less is more

Ru Paul’s Drag Race är ett hybrisprogram – men narcissismen har en mening, skriver Jonna Ingvarson.

Jag dragade på en fest för ett tag sedan. En paljettklänning, långhårig peruk och ett par silvriga lösögonfransar senare och voilà: jag var avdankade varietéstjärnan Lulu från Madrid.

Lulu var spexig men lite för wild för att leva med, så när jag krängde av mig klänningen framåt småtimmarna var det med en lättad suck.

Om jag skruvade på mig i Lulus kläder, så är det inget mot hur obekväma de tävlande är i RuPaul’s Drag Race när de är utanför sina dragpersonligheter. RuPaul’s Drag Race är en amerikansk tv-serie där ett gäng drag-queens tävlar om att bli landets nästa ”drag superstar”.

Som män är de menlösa töntar. Med böljande lockar, lösbröst och galastassar blir de oövervinnerliga amazoner. Och kanske är det här lika mycket en varning som en hyllning. För divornas guldglans lär få dig klistrad vid skärmen.

Programmet leds av dragkändisen RuPaul – läskigt lik Top Models Tyra Banks, men betydligt snällare. Och även om tävlingen i sig påminner om Top Model är det helt andra ideal som efterfrågas.

Glöm less is more. Femininiteten är uppskruvad till bristningsgränsen. Lösögonfransarna hade kunnat användas som solfjädrar. Sminket är så kakigt att det borde skydda mot syraanfall. Klackarna kan ingen dödlig ta sig fram på.

Top model går ut på att posa. I Project Runway designas kläder. Deltagarna i RuPaul ska göra båda. Plus fixa eget smink, hår och koreografi.

Fatta att en blir impad!

Mixen av rent trams och blodigt allvar är kanske det bästa med programmet. I ena stunden trashtalkar de varandra och slåss om tyger. Nästa pratar de om hur svårt det är att komma ut som gay, sina självmordstankar eller om könskorrigering.

Det ska inte stickas under stol med att Ru Paul’s Drag Race är ett hybrisprogram. Största målet är att hylla sig själv. Men narcissismen har också en mening. För som RuPaul säger i slutet på varje avsnitt:

”If you can’t love yourself, how the hell are you gonna love somebody else?”

Fakta: 

Säsong 1–5 av RuPaul’s Drag Race finns på Netflix. Säsong 6 har premiär i USA i februari.

Rekommenderade artiklar

Hallå där...

...Malmöbon Andreas Strömblad, som i veckan släpper den självbiografiska romanen ”Ett helvete är också ett liv” på Mogwai bokförlag. Boken handlar om ett liv med ätstörningar.

Hallå där...

...Eva Bonde, en av grundarna till Historiskan, en ny tidskrift om kvinnohistoria. I veckan är det smygläsning av första numret både i Malmö och på Skarhults slott.

© 2019 Skånes Fria