• Sofia behandlingshem var ett av de första behandlingshemmen att enbart rikta sig till kvinnor. ”Tidigare skedde behandlingen på männens villkor”, säger forskaren Karin Trulsson.
Skånes Fria

Behandlingshem för kvinnor kan bli hem för män

Malmös enda behandlingshem för missbrukande kvinnor lägger ner. Förslaget är att ersätta det med ett hem för män.

I ett tjugotal år har Sofia behandlingshem i Malmö erbjudit missbrukande kvinnor drogfri institutionsvård. Till våren tar det slut. Bakgrunden är att antalet sökande till behandlingen varit sviktande sedan början av 2000-talet.

– I fjol hade vi en beläggning på 35 procent, för att ekonomin ska gå runt krävs en beläggning på 80 procent, säger Ann Söllgård, avdelningschef för vuxna på sociala resursförvaltningen i Malmö.

Att antalet inskrivna minskat under åren tros bero på att fler väljer läkemedelsbehandlingar som blivit fler och gjorts mer tillgängliga. För de kvinnor som inte vill eller kan gå på läkemedelsbehandlingar finns även drogfri institutionsvård för enbart kvinnor i Nämndemansgårdens regi i Mellanskåne. Fullgoda alternativ, enligt Ann Söllgård. Men Karin Trulsson är kritisk.

– Det är viktigt att det finns alternativ till behandlingsinriktningen Minnesotamodellen som bedrivs på Nämndemansgården. Många kvinnor känner sig inte hemma med den och det sjukdomsbegrepp som utgör grundvalen.

Närheten till sitt gamla liv är också viktig, säger hon. Att kunna behålla kontakten med barnen och att lära sig att handskas med sitt sociala nätverk kan vara avgörande för att hålla sig drogfri även efter behandlingen.

– Det kan vara svårt att lära sig om man bor långt ute på landet. Då har man det problemet kvar när man kommer tillbaka.

Av läkemedelsbehandlingarna finns nu även en behandling som enbart riktar in sig på kvinnor, Navet i Malmö. Behandlingen är ett samarbete mellan sociala resursförvaltningen och regionen för att även ge deltagarna psykosociala insatser. Men det är en öppenvårdsmottagning och kan inte ge samma stöd som institutionsvård, enligt Karin Trulsson.

– Bor man ihop med en missbrukande kille är det svårt att lägga av. Många av killarna styr. När missbrukarna är i en kvinnogrupp på en institution kan de få stöttning av varandra och hitta en ny gemenskap. Därmed redskap att hitta sin egen identitet, säger hon.

I en skrivelse skickat till politiker och tjänstemän i december föreslår hon att behandlingshemmet istället för att avvecklas borde utvecklas. Genom att Sofia behandlingshem öppnas för kvinnor som även ingår i läkemedelsbehandling skulle beläggningen kunna öka. Samtidigt som deltagarna får det heldygnsstöd som ges i institutionsvård.

– Vad gör vi annars med de tjejer som har ett tungt missbruk och som inte klarar av öppenvård? säger Karin Trulsson.

Att göra om Sofia behandlingshem som Karin Trulsson föreslår är inte aktuellt enligt Ann Söllgård. Den arbetsgrupp som arbetat med ärendet har kommit fram till motsatsen. Förslaget som ska upp på nästa möte är göra om hemmet till institutionsvård med läkemedelsbehandling – för män.

– Det är där behovet finns, säger Ann Söllgård.

Kan inte det upplevas som orättvist om männen får tillgång till institutionsvård i Malmö men inte kvinnorna?

– Det är klart att det är problematiskt. Ur jämställdhetssynpunkt är det inte alls bra. Samtidigt finns det inte underlag för att bedriva ett behandlingshem för kvinnor i Malmö.

Fakta: 

Karin Trulsson var föreståndare på Sofia behandlingshem under perioden 1989 till 1998. I statens missbruksutredning var hon sakkunnig beträffande behandling av missbrukande kvinnor.

Individ och familjeomsorgscheferna i Malmö stad fattar beslut om förslaget om att göra om hemmet till institutionsvård för män med läkemedelsbehandling den 21 februari.

Behandling för män och kvinnor

I dag driver Malmö stad två drogfria behandlingshem, Sofia behandlingshem, som enbart riktar sig till kvinnor och Avenboken behandlingshem som enbart riktar sig till män. Om målgruppen ändras till att gälla män även på Sofia behandlingshem kommer Malmö stad inte längre att kunna erbjuda institutionsvård för kvinnor inom kommunen. Däremot kommer män att erbjudas både drogfri behandling och läkemedelsbehandling som institutionsvård i stadens regi.

Källa: Malmö stad

Beläggning på Sofia behandlingshem

Behandlingshemmet har 10 platser och behöver ha 8 platser belagda för att ekonomin ska gå runt, enligt uppgift från sociala resursförvaltningen.

2006: 93%
2008: 64 %
2010: 54 %
2012: 74 %
2013: 35 %

Källa: Malmö Stad

Läkemedelsbehandling

I läkemedelsbehandling får heroinmissbrukare ta narkotikaklassade läkemedel som Metadon och Suboxone som dämpar suget och blockerar abstinens och effekt av heroin.

Källa: Region Skåne

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu