Skånes Fria

Fler missbrukare i behandling

Fler missbrukare än någonsin får tillgång till läkemedelsbehandling i Skåne. Årslånga köer har blivit till korta handläggningstider, enligt Åsa Magnusson, områdeschef för beroendecentrum i Malmö.

Sedan 2009 har antalet unika patienter som får läkemedel för att ta sig ur ett heroinmissbruk ökat med ett hundratal varje år i Skåne.

– Vi har haft ett uppdämt behov samtidigt som det för många är en livslång behandling. Det är inte en ut och en in, därför växer också gruppen hela tiden, säger Åsa Magnusson.

Sedan ett par år tillbaka har regionpolitiker i Skåne satsat på att ge läkemedelsbehandlingarna mer resurser. Dessutom pågår forskningsprojekt i Lund och Malmö som gjort att nya grupper har haft lättare att skriva in sig. Bland annat genom att fråga personer direkt på sprutbytet.

– Väntetiden har kapats radikalt. För fem år sedan sa man att den var på två år, i dag är det bara frågan om en handläggningstid, säger Åsa Magnusson.

Björn Johnson är docent vid Malmö högskola och har forskat om hur läkemedelsbehandlingarna har spridit sig i Sverige. Han har också deltagit i debatten om de långa köerna. Att de nu kortats är glädjande, säger han. Istället för att vara ute på gatan i jakt på illegalt metadon eller heroin genomgår nu många missbrukare behandling, enligt forskaren.

– Det har skett en väldig förbättring, säger han.

Men det finns ett orosmoln. En stor del av de som i dag dör av överdoser har något av de läkemedel som ingår i behandlingarna i blodet. Ofta har det tagits tillsammans med alkohol eller lugnande medel som bensodiazepiner. I ett pågående forskningsprojekt studerar Björn Johnson användningen av preparaten utanför behandlingen, varför de används och hur missbrukarna får tag på dem.

– Vi har en god bild av hur marknaden ser ut, men vi är inte redo att gå ut med våra resultat, eftersom de ännu inte har granskats och godkänts av kollegor.

Fakta: 

Omtvistad behandling

Läkemedelsbehandlingar med opiatsubstitut för personer med missbruk har i årtionden varit föremål för debatter. Att ge de narkotikaklassade preparaten ökar risken för att det ska spridas till gatan, enligt kritikerna. 

Behandlingsformen har också kritiserats för att hålla kvar missbrukarna i ett beroende. Men den har också visat sig vara en av de effektivaste behandlingsformerna för att hindra ett missbruk.

Behandlingsplatser i Skåne

Antal unika patienter i Skåne behandlade med läkemedel:

2009: 998
2011: 1 204
2012: 1 383
2013: 1 482

Statistiken avser de mottagningar som finns i regionens regi: Trelleborg, Kristianstad, Malmö, Helsingborg och Lund.
Störst har ökningen varit i Lund, Malmö och Kristianstad.

Källa: Region Skåne

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny lag kan förbjuda hans liv

Sam Opios existens kan snart bli olagligförklarad i Uganda. Han fruktar för sitt liv, ändå vill han bli bland de sista att fly.

Skånes Fria

”Barnen är en utsatt grupp”

Barn som föds av mödrar i läkemedelsbehandling får ofta abstinens. En unik studie visar också att barnen vid fem års ålder i högre utsträckning än andra barn har adhd-liknande symptom.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu