• Vi anser att de här barnen behöver extra uppmärksamhet”, säger barnläkaren Ihsan Sarman.
Skånes Fria

”Barnen är en utsatt grupp”

Barn som föds av mödrar i läkemedelsbehandling får ofta abstinens. En unik studie visar också att barnen vid fem års ålder i högre utsträckning än andra barn har adhd-liknande symptom.

I många fall är läkemedelsbehandlingen av opiatberoende livslång och många kvinnor blir gravida under tiden.

– Då uppstår ett dilemma. Vi säger nej till heroin under en graviditet, hur kan vi då säga ja till en annan opiat? säger barnläkaren Ihsan Sarman.

Enligt forskningen pekar allt på att det bästa alternativet är att fortsätta behandlingen med läkemedlet, menar Ihsan Sarman. Att avsluta behandlingen med opiatersättningen innebär för höga risker.

– Beroendet är så otroligt starkt och blir det återfall är det inte bra.

Efter att navelsträngen klippts får cirka hälften av barnen abstinens men det är något som kan lindras genom en upp till två veckor lång behandling med morfin. Om och i så fall hur hjärnan påverkas vet man inte. Men en unik studie som Ihsan Sarman genomfört tillsammans med kollegan Viveka Sundelin Wahlsten visar att barn i femårsåldern uppvisar likande beteende som barn med adhd. Om det beror på mammans läke-medelsbehandling eller andra faktorer som miljö eller arv går inte att säga.

– Adhd är upp till 75 procent ärftligt. Det kan vara att många missbrukare har adhd som inte är diagnosticerad och därför har hamnat i missbruk.

Forskarnas slutsats är inte att överge läkemedelsbehandling för gravida kvinnor med opiatberoende. Däremot att erkänna barnen som extra utsatta och ge dem uppmärksamhet och uppföljning innan de når skolan.

I mars är Ihsan Sarman med och startar upp en specialiserad BVC-mottagning för just den här gruppen på Södersjukhuset i Stockholm.

– Vi kommer att träffa mammorna och hålla tät kontakt under de första åren med hem-besök av BVC-team och följa upp barnet under fem år. Finns det problem ska vi kunna göra pedagogiska insatser.

För kvinnor som kommer direkt från ett missbruk kan också en drogfri behandling eller Lagen om vård av missbrukare (LVM) vara aktuell, enligt Ihsan Sarman. Då efter samråd mellan beroendeläkare och socialtjänst där man tar hänsyn till personens problematik.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny lag kan förbjuda hans liv

Sam Opios existens kan snart bli olagligförklarad i Uganda. Han fruktar för sitt liv, ändå vill han bli bland de sista att fly.

Skånes Fria

Fler missbrukare i behandling

Fler missbrukare än någonsin får tillgång till läkemedelsbehandling i Skåne. Årslånga köer har blivit till korta handläggningstider, enligt Åsa Magnusson, områdeschef för beroendecentrum i Malmö.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu