Skånes Fria

Var tredje ung kvinna utsatt för sexuellt tvång

I fjol gjordes 156 anmälningar om sexuellt tvång i Skåne. Samtidigt visar en studie från Lunds universitet att mer än var tredje kvinna upplever att de blivit tvingade till en sexuell handling mot sin vilja.

Att endast en bråkdel av alla utsatta kvinnor anmäler till polisen beror på att det ofta är svårt att prata om sexuellt tvång och att det finns ett bristande förtroende för samhället, tror Anette Agardh som är ansvarig för studien. Den som blivit utsatt riskerar att inte bli trodd, säger hon.

– Många unga lägger skulden på sig själva för det som inträffat.

Enkätsvaren visar också att de som utsatts för sexuellt tvång mår betydligt sämre än de som inte blivit det. Det är vanligare att de upplever känslor av värdelöshet, perioder av skräck eller panik och tar sexuella risker.

– Vi behöver bli medvetna om de här sifforna för att förstå vikten av att vi måste arbeta förebyggande.

En orsak till det höga antalet som har tvingats till en sexuell handling mot sin vilja kan vara att det finns en gråzon och en otydlighet om vad som är okej och inte okej bland unga, tror Anette Agardh. Vad ett nej verkligen betyder blir osäkert.

– Framför allt måste vi lyssna på unga och unga vuxna för att förstå vad som ligger bakom sifforna och vilka normer som styr.

Därför efterlyser hon en fördjupad kunskap för att utveckla det förebyggande arbetet. Viktigt är att prata och diskutera kring könsroller, jämställdhetsfrågor och sociala normer med ungdomar och unga vuxna, menar hon.

– Vi måste prata mer om könsroller och jämställdhet.

Fakta: 

Studien bygger på en enkätstudie som skickats ut till 7 000 ungdomar och unga vuxna mellan 18 och 29 år i Skåne. Svarsfrekvensen var 45 procent. Av dessa svarade 36 procent av unga kvinnor och 17 procent av unga män att de hade erfarenhet av att ha blivit utsatta för sexuellt tvång.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Malmöpolisen börjar arbeta mot prostitution

På gator, hotell och massagesalonger har kvinnor och män prostituerat sig i Malmö. Utan att polisen kontinuerligt har arbetat för att motverka detta. Men nu blir det ändring – åtta år efter den senaste satsningen.

Skånes Fria
Hamnarbetare i solidaritetsaktion

Hamnarbetare i solidaritetsaktion

Sämre villkor för portugisiska kollegor fick cirka 200 hamnarbetare i Skåne att ge sig ut i en två timmar lång sympatistrejk i veckan.

Skånes Fria

Ingen utredning efter avvisningen

Vad som hände under ett försök att avvisa den nu förvarstagna Amadi kommer inte att utredas av Justitieombudsmannen (JO). Istället hänvisas till polisens utredning som också den har lagts ner.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu