”Initiativet bygger på vår frustration” | Skånes Fria
  • Journalisten Behrang Kianzad aka dj Bacid har arbetat inom musikbranchen i över 30 år.
Skånes Fria

”Initiativet bygger på vår frustration”

Mangs mord i Malmö, Sverigedemokraternas politik och mediernas rädslor att ta ställning mot rasismen fick journalisten och dj:n Behrang Kianzad att starta Musiker Mot Rasism i Malmö.

Tingsek gör det, Thåström gör det och Amanda Ooms gör det. Med haschtagen Mot rasism har ett 50-tal kända musiker på bara fyra veckor gått med i ett upprop mot rasism i sociala medier. Bakom ligger föreningen Musiker Mot Rasism som nyligen fick en egen avdelning i Malmö.

– Initiativet bygger på vår frustration, debattklimatet om rasism har blivit märkligt och vi behöver ta ställning, säger Behrang Kianzad.

Han ser närvaron i det digitala samtalet på sociala medier som viktigt då samtalet på många håll blivit kapat av en liten minoritet med rasistiska åsikter.

Musiker mot rasism grundades av musikern Alexander Goldmann i Göteborg 2012, som en reaktion mot främlingsfientlighet och Sverigedemokraternas inträde i riksdagen.

Föreningen ordnar galor som samlar musiker för att uppträda ideellt och stödja projektet. Överskottet skänks till välgörande ändamål. I Malmö finns planer på en gala i maj.

– Det är ett sätt för musiker att ta ställning mot rasism utan att ta partipolitisk ställning. Det finns ingen konstform som väcker så mycket emotioner som musik, därför är musikers ställningstagande viktigt, människan är inte bara en intellektuell varelse, säger Behrang Kianzad.

Målet är att få artister att sluta upp mot rasism, men också att stötta de personer som drabbas i sin vardag och inte själva har möjlighet att göra sin röst hörd.

– Det är vårt ansvar att kunna visa dem att vi står på deras sida.

Musikbranchen själv går inte fri från rasism. För tio år sedan var till exempel Sverige världsledande på att exportera nynazistisk musik.

– Rasism är en maktstruktur som löper genom alla delar av samhället. Det finns till exempel en förväntning att jag som utomeuropeisk kille skulle syssla med hiphop, men det gör jag inte, jag sysslar med house. Hittills är det oftast reggae och soul som förknippas med politiska budskap. Jag skulle vilja se att även elektronisk musik och popmusik blev mer aktivistiska, säger Behrang Kianzad.

Fakta: 

Musiker Mot Rasism

Föreningsstyrelsen i Malmö består av Behrang Kianzad, Ehsan Noroozi (Din Gata/Musikhjälpen), Martin Gustafsson (Twist Action Heroes/Klubb Legshaker) samt Åsa Svensson (konsertarrangör).

Rekommenderade artiklar

De lever livet som vikingar

Ska ni ner och klä ut er igen? Kan folk fråga när Annette Fredin hon är på väg till sin täppa på Fotevikens friluftsmuseum för att leva sitt vikingaliv.

Landets Fria

Barnfokus på nytt filmcentrum

Om ett år öppnar Folkets Bios biograf Panora upp på Friisgatan i Malmö. Biografen ska med filmer från hela världen bredda utbudet på barn- och ungdomsfilm.

© 2019 Skånes Fria