Skånes Fria

Beslutet taget: Kvinnobehandling blir mansbehandling

På Sofia behandlingshem plockas nu allt bort som rör kvinnobehandling för missbrukare. Hemmet blir till hösten institutionsvård för män. Det har nu Individ och omsorgscheferna i Malmö beslutat.

– Jag hade hoppats in i det sista på att de skulle säga, nej, vi kan inte lämna kvinnorna i sticket, säger Eva Dalid, behandlare på Sofia behandlingshem.

Nyligen passerade ärendet sociala resursnämnden i Malmö utan att politikerna hade något att invända mot planerna. Men inför Individ och omsorgschefernas möte gav de tjänstemännen en brasklapp ”att i det fortsatta arbetet beakta de jämställdhetsanalyser som är gjorda på missbruksområdet”.

– Det har gjorts två tidigare analyser för missbruksbehandling i olika stadsdelsområden där det framkommer skillnader i hur man söker vård och erbjuds behandling efter kön. Då menar vi att man ska ta hänsyn till dem, men det är inte mer specifikt än så, säger Carina Nilsson (S), ordförande i sociala resursnämnden.

Vad innebar det då?

– Den var lite överflödig, men vi ville ändå visa att man har det här tänket med, även om vi redan har övergripande dokument som säger att vi alltid ska ha det med oss.

Riskerar det då inte bli innehållslöst?

– Det är så vi arbetar, vi detaljstyr inte utan säger, tänk på det här. Sedan när det kommer tillbaka kan vi fråga om de tagit hänsyn till jämställdhetsanalyserna.

Ann Söllgård, avdelningschef på Sociala resursförvaltningen i Malmö säger att punkten kom upp på mötet med Individ och omsorgscheferna. Men att tjänstemännens brasklapp inte innebar mer än att förslaget om att döpa det nya hemmet till ”August” - i stället byttes till det könsneutrala Augustenborgs behandlingshem.

Eva Dalid som arbetar kvar på det nu tomma behandlingshemmet är kritisk. Inte bara till nedläggningen utan också mot att cheferna och politikerna inte tillfrågat personalen och de missbrukande kvinnorna om vad de ser för orsaker till att beläggningen tidvis varit låg.

– Det är deras slutsats att behandlingen inte är efterfrågad. Vi säger att kvinnorna finns men att de inte skriker tillräckligt högt. Det handlar om politik och ekonomi, institutionsbehandling ger inte tillräckligt snabba ekonomiska resultat om man bara tittar på årsbudgetar.

Nedläggningen av Sofia behandlingshem och uppstarten av Augustenborgs behandlingshem innebär att män får tillgång både till institutionsvård med läkemedel och drogfri behandling i Malmö stad. Medan kvinnor hänvisas till öppenvård i Malmö eller institutionsvård utanför kommunen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon såg utpekad nazist

En dryg halvtimme efter de misstänkta mordförsöken på Kristianstadsgatan i Malmö såg Isabell en av Skånes mest kända nazister, en av de som senare utpekats för knivdåden. Polisen var i närheten men avvisade honom bara från platsen, säger hon.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu