• Amanda Nordmark, uppvuxen i Malmö, vann nyligen Riksteaterns tävling Ny text. Hennes pjäs Manhattanprojektet utforskar hur reproduktion utan inblandning av män skulle kunna gå till.
Skånes Fria

Hon har ilskan som drivkraft

För Amanda Nordmark är skrivandet ett sätt att göra något konstruktivt av ilskan. I hennes texter är raseriet nära besläktat med komiken. I sommar kan hon, som nybliven vinnare av Riksteaterns tävling Ny Text, koncentrera sig på att utveckla manusidéer.

Teatern har varit en del av livet för Amanda Nordmark sedan hon i tioårsåldern började på Gryningsteatern i Kirseberg. Där var hon aktiv, den sista tiden som ordförande, ända tills hon flyttade från Malmö som 19-åring.

Till en början ägnade hon sig mest åt skådespeleri, men på senare år har hon som medlem i teatergrupperna Bataljonen och Penny Pick a doll i hemstaden Göteborg fått ta sig an andra bitar inom teatern.

– I frigrupper får man ha många olika uppgifter samtidigt och både producera, spela och skriva.

Just skrivandet är något som Amanda tycker sig ha utvecklat mycket på senare år.

– Egentligen har jag skrivit ända sedan jag var liten, men varit ganska blyg i det. Jag jämförde mig ofta med andra som skrev och tyckte att jag inte alls lät som de, och då var det lätt att känna att jag kanske borde göra något annat i stället.

Amanda fick rejält med bekräftelse när hon för några veckor sedan vann årets upplaga av Riksteaterns tävling Ny text som syftar till att ta fram nyskriven text för scen. Som vinnare kammade hon hem ett stipendium på 50 000 kronor för att kunna utveckla sin text Manhattanprojektet till ett färdigt manus.

– Halva grejen är ju att våga visa upp det man gör. Med den här texten satte jag som mål för mig själv att skriva under en månad och sedan bara skicka in något för att öva på det, oavsett hur färdig jag tyckte att jag var.

Manhattanprojektet beskriver Amanda som en text som, med avstamp i dokusåpan The Girls next door, utforskar möjligheterna till reproduktion utan att män är inblandade.

– Det var något jag såg på tv. I serien bor Hugh Hefner med tre olika supermodeller i Playboy mansion. Jag började leka med tanken på att det vore roligt om tillvaron där bara var ett kamouflage. Att tjejerna egentligen forskade kring reproduktion utan män, som ett slags försökskaniner i stället för playboy bunnies. Det är lite inspirerat av SCUM-manifestet. Jag gillar texter som tar ut svängarna och vågar gå ut och påstå något. Det är då det kan uppstå roliga diskussioner.

För Amanda är ilskan ofta en drivkraft.

– Jag har alltid sett mig själv som ganska arg. Jag försöker göra det till en tillgång i stället för någonting destruktivt. Det är när jag är uppeldad och frustrerad som jag vill skriva, och därför blir det ofta inriktat på feminism och jämlikhetsfrågor. Sedan är det ju en försvarsmekanism, det här att skämta när något blir jobbigt. Världen är ofta väldigt tragikomisk.

Fakta: 

Amanda Nordmark

Ålder: 27 år

Bor: Göteborg

Gör: Pluggar på Kulturverkstan, en projektledarutbildning inom kultur. Driver bloggen One of the Boyz, där hon i rollen som Liten tjej vänder på perspektiven och driver med patriarkatets företrädare.

Tidigare utbildning: Teaterstudier på Göteborgs universitet och Theatre and performance på Plymouth University i England.

Aktuell med: Medverkan i antologin Ny text! – vol. 7 där hon skrivit det vinnande bidraget Manhattanprojektet. Bland de övriga medverkande finns bland andra Manda Stenström från Malmö med texten Överlevarna.

Amandas teatergrupp Bataljonen arbetar just nu med projektet KVALET där de spelar åtta partiledarshower fram till valet i September.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Barnfokus på nytt filmcentrum

Om ett år öppnar Folkets Bios biograf Panora upp på Friisgatan i Malmö. Biografen ska med filmer från hela världen bredda utbudet på barn- och ungdomsfilm.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu