Kampen är inte över! | Skånes Fria

Debatt


Mathilda Sandin och Karen Catalán
Skånes Fria

Kampen är inte över!

Alla måste organisera sig mot rasism och fascism, skriver Mathilda Sandin och Karen Catalán, Ung vänster Lund.

I söndags stod vi enade i kampen mot nazism. 10  000 människor samlades på Möllevångstorget för att protestera mot knivattacken som inträffade natten till den 9 mars. I en tid som denna, med växande fascism över hela Europa, måste vi sträva efter att aldrig igen ge högerextrema organisationer möjlighet att utföra fler attacker som de i Malmö eller Kärrtorp.

Den tydliga solidaritet som Malmö, och resten av världen, visat efter attacken bör ge oss alla styrka och mod att aktivt arbeta mot nazismen i vår vardag. Nazismen uppstår inte ur tomma intet utan är en följd av de rasistiska samhällsstrukturer som Sverige är byggt på.

Hand i hand med nazismen går fascismen. Det är ingen slump att attacken i Malmö slog mot vänsteraktivister; feminister och antirasister. Vaga uttalanden från statsminister Fredrik Reinfeldt som ”nazismen smutsar ner våra gator” utgör inte ett hot mot det högerextrema våldet. Det är vänsterrörelsen som försvarar våra gator där våldet tar sig uttryck och det är vänsterrörelsen som visar att fascisternas våld alltid kommer att bemötas av starkare motstånd.

Vi lyckades överrösta nazisterna den här veckan, men kampen är inte över. Alla måste organisera sig mot rasism och fascism och det är dags för ett regeringsbyte för att få in de som bedriver antifascism på riktigt!

Rekommenderade artiklar

© 2018 Skånes Fria