Hela härligheten på kallbadhuset | Skånes Fria
Skånes Fria

Hela härligheten på kallbadhuset

I matchen mot kallbadhuset har #tjejkropp inte mycket att komma med, skriver Jonna Ingvarson.

Kanske är hon 70 nånting, med en kalufs så vit att jag nästan bländas. Hon kommer ut från bastun med handduken slängd över armen. Lägger sig ner på rygg på träbryggan, lyfter upp benen och fäller dem över huvudet. Spritt språngande naken.

Voilà! Vårsolen, fiskmåsarna och badfolket bjuds på yogapass plus hela härligheten.

Det finns många anledningar till att kallbadhuset på Ribban i Malmö är min nya favvis. Som att kunna sitta och svettas på en varm träbänk i bastun och titta på havet. Att slänga sig i det tiogradiga saltvattnet och sen frustande och pustande rusa uppför stegen. Att sola sig torr på den ljumna bryggan.

Kanske är det bästa ändå alla människor som verkar så obekymrat bekväma med sin nakenhet.

Tanter, tjejer och queers som skrevar på skvallerbänken, scrollar på smartphonen, samlas kring en termos eller bara lapar sol som lyckliga katter. Alla utan en tråd på kroppen.

Först gör det mig generad. Jag virar badlakanet om höfterna, är inte van vid det här. För hur ofta ser vi nakna kroppar? Det närmaste jag kan komma är gymmets omklädningsrum. Där många krånglar på underkläderna under handduken, vänder ryggen till för att ingen ska se.

Det kan vara tångdoften – fast ännu troligare nåt slags positivt grupptryck. För efter en stund är jag lika couldn’t care less-näck som alla andra. Och min kropp är inte längre något som ska få plats i ett par jeans eller ett objekt för nåns beundran.

Den är nånting som känns, när jag hoppar i tusen nålar-kallt vatten. Den är nånting som gör, när jag tar några simtag genom vågorna.

Jag tänker på de där artiklarna i mitt sociala medier-feed, typ ”Så här ser kändisarna ut – egentligen”. Och på nätinitiativet #tjejkropp som startade för någon vecka sen. Genom att lägga upp bilder på ”helt vanliga tjejkroppar” ville initiativtagarna ta ställning mot ”perfekta”, retuscherade kroppar.

I matchen mot kallbadhuset har #tjejkropp inte mycket att komma med. För yogatanten och de andra nakenbadarna behöver ingens godkännande. Det handlar bara om att vara.

Rekommenderade artiklar

Hallå där...

...Malmöbon Andreas Strömblad, som i veckan släpper den självbiografiska romanen ”Ett helvete är också ett liv” på Mogwai bokförlag. Boken handlar om ett liv med ätstörningar.

Hallå där...

...Eva Bonde, en av grundarna till Historiskan, en ny tidskrift om kvinnohistoria. I veckan är det smygläsning av första numret både i Malmö och på Skarhults slott.

Cirkustanter som inte vill vänta

Cirkus Sagas nya föreställning Vadå handlar om passiviteten kan uppstå när vi hela tiden matas med nya bud om hur vi ska rädda oss själva och världen. Och om två tanter som tar tag i saken.

© 2019 Skånes Fria