• En bil kommer lastad med sopor.40 procent av svenskarnas hushållsavfall bränns upp i värmeverk som Filbornaverket i Helsingborg.
Skånes Fria

Sverige måste minska avfallet – men vi behöver soporna

Samtidigt som avfallseldningen byggs ut ska våra sopmängder minskas. Nyligen fick Sverige sitt första avfallsförebyggande program och mindre avfall är en förutsättning för att nå miljömålen.

Att förebygga avfall är det översta och viktigaste steget i den trappa som sätter ramarna för avfallshanteringen inom både svensk och europeisk lagstiftning. Sedan december kräver EU att alla medlemsländer har ett avfallsförebyggande program.

– Vi har varit bra på att återvinna och ta hand om avfall, men när det gäller det förebyggande arbetet har vi inte kommit lika långt, säger Sanna Due på Naturvårdsverket som varit med och tagit fram det avfallsförebyggande programmet.

Mängden avfall minskar inte, Naturvårdsverket menar att det finns en risk att det sker en fördubbling på 20 år om ingen förändring sker. På 1960-talet när soptipparna växte sig höga började avfall att eldas upp. Senare kom man på att det gick att ta vara på den värme som bildas och utbyggnaden av vattenledningar över städer påbörjades och kopplades till pannorna. Över hälften av våra hushållssopor eldas upp.

– Det har setts och ses fortfarande som en fantastisk lösning, säger Patrik Zapata, docent i offentlig förvaltning på Göteborgs universitet.

Han har undersökt den så kallade inlåsningseffekten med stora kraftvärmeverk, att man trampar på i samma spår. Avfallsförbränningen i Sverige är enligt honom framgångsrik, soporna försvinner och vi får värme. Affären är dessutom lönsam. Det kostar att få sina sopor hämtade och behandlade, den värme och el som bildas vid förbränningen får kraftbolagen betalt för.

Problemet är att det förutsätter sopor, vilket inte leder till att lösningar på det grundläggande avfallsproblemet prioriteras.

– Det krävs stort politiskt mod att våga satsa på något annat om det redan finns en fungerande lösning som dessutom är lönsam, säger Patrik Zapata.

Patrik Zapata konstaterar att generellt sett har kommuner utan kraftvärmeverk som eldar sopor haft en större benägenhet att testa andra metoder.

De största resurserna hos kommunerna har hittills satsats på att ta hand om avfallet som produceras. Men det är först genom att förebygga att det alls uppkommer som de riktiga miljövinsterna kommer. Det ger minst påverkan på miljön och sparar in all den energi och de råvaror som går åt till att producera ny mat, kläder eller saker.

– Den energi som går att få ut genom återvinning eller förbränning är så liten del i jämförelse med den miljövinst som blir om avfallet istället förebyggs, säger Sanna Due.

Fakta: 

Avfallsförebyggande programmet

• Fokuserar på hur avfall kan förebyggas inom områdena mat, textil, elektronik och byggsektorn. Åtgärderna handlar om att tänka till innan avfallet är ett faktum. Till exempel i designen av en produkt, planeringen av ett husbygge, inköp av mat. Kläder och möbler bör återanvändas.

• Målet är att avfallet inom dessa områden har minskat 2020 jämfört med i dag. Matmålet är mer preciserat, där ska avfallet minska med 20 procent.

• Ett exempel på vinsten av att förebygga avfall är att det är tio gånger bättre ur klimatsynpunkt att äta upp resterna från gårdagens måltid än att låta göra biogas av dem för att ersätta dieselbränsle.

Källa: Naturvårdsverket

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Aska hamnar på norsk ö

Vid förbränningen av avfall bildas aska, men i dag finns inget bra sätt att ta den till vara. En del av den hamnar i Norge på ön Langöya i Oslofjorden.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu