Skånes Fria

Tjejjouren: ”Det är en desperat situation”

I drygt fyra månader har tjejjouren i Malmö strejkat då den anser sig vara underfinansierad. Nyligen kom årets bidrag från Socialstyrelsen. Exakt samma summa som förra året.

All stödverksamhet ligger nere och jouren är inte längre ute och informerar på skolor. Att strejken inte fick Socialstyrelsen att ge mer pengar var väntat. Men Ylva Dernbrant är ändå nöjd med den uppmärksamhet som strejken genererat.

– Vi har fått ett fantastiskt stöd och är superglada, det här är vårt sätt att göra vår röst hörd.

De senaste tre åren har tjejjourens medlemmar fått lägga mer och mer ideellt arbete i verksamheten. Från att ha haft råd med två halvtidstjänster har verksamheten gått till att i dag endast ha råd med en 25-procentstjänst. Senast 2010 fick jouren 400 000 kronor av länsstyrelsen. I dag fördelas samma pengar av Socialstyrelsen och summan landade i år på 70 000 – precis som föregående år. Malmö stad har å andra sidan höjt årets bidrag något. Men Ylva Dernbrandt är kritisk till att ingen instans vill ta ansvar för hela kostnaden.

– Vi får mer från kommunen men inte så det täcker, säger hon.

Om jouren kommer fortsätta strejken är upp till medlemmarna. Och kommer att beslutas inom kort.

– Vi kommer att gå ihop igen och prata om vad vi ska göra. Det är ingen som vill strejka samtidigt som det är en desperat situation, säger hon.

Fakta: 

Under 8 mars-festen och demonstrationen i Malmö vandrade skrammelbössorna till förmån för jouren. Enligt Vänsterpartiet samlades då 9 722 kronor in till jouren.

Tjejjouren

Tjejjouren är en av Sveriges största ideellt drivna tjejjourer.

Det huvudsakliga arbetet består i stödverksamhet, med stödchatt, stödmejl, stödtelefon och stödträffar, samt att vara ute och informera och utbilda.

Den avlönade tjänsten används till att sköta det administrativa arbetet.

I år har tjejjouren fått:

  • 237 000 kronor i verksamhetsstöd från Malmö stad
  • 50 000 i utvecklingsbidrag
  • 70 000 från Socialstyrelsen i utvecklingsbidrag

Källa: Ylva Dernbrandt/Socialstyrelsen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Länsstyrelsen kritiserar hönseri

Det företag med värphöns utanför Hässleholm som vid en anmälningskontroll visade sig ha stora brister i djurhållningen ges ett föreläggande av länsstyrelsen i Skåne.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu