• Truls Mårtensson och Gubb Marit Stigson planerar det tredje avsnittet av podden Sa du Vegan, där de bland annat ska recensera vegansk glass.
Skånes Fria

De snackar för att sprida veganismen

Allt fler upptäcker tjusningen med att sända sina egna radioprogram på nätet genom så kallade poddar. Malmöborna Gubb Marit Stigson och Truls Mårtensson startade nyligen podden Sa du vegan? där de vill visa att en vegansk livsstil inte är så krånglig som folk kanske tror.

Gubb Marit Stigson stoppar in en sked vaniljglass med chokladrippel i munnen och ser fundersam ut.

– Jag tycker att risglassen var godast, den andra har lite för pikant kolasmak.

Inför inspelningen av det tredje avsnittet av podden Sa du vegan? testar hon och Truls Mårtensson två nya veganska glassar, den ena gjord på rismjölk och den andra på soja. Smakprovningar av nya produkter är ett av de stående inslagen på podden, som också innehåller veganspaningar och genomgång av vad de har ätit under dagen.

– Vi vill göra en podd som visar att det inte behöver vara krångligt att äta veganskt. Kanske gör det att trösklarna blir lite lägre för att gå över till helt vegetabilisk kost, säger Truls Mårtensson.

– Maten är ju ett så viktigt steg, det berör folks vardag. Vi vill tillgängliggöra vegansk mat genom tips på enkla recept och berätta om produkter, lägger Gubb Marit Stigson till.

Sa du vegan? föddes ur en uppmaning från en annan veganpodd att lyssnare borde starta egna poddar. Gubb Marit Stigson har bloggat under en längre tid och var sugen på att göra något nytt. Efter lite förberedelser spelade de i vintras in det första avsnittet på en smartphone.

– Det finns redan mycket bloggar, för att skapa en som sticker ut gäller det att vara bra på design. Vi ville prova något nytt. Och så gillar vi att prata, säger Truls Mårtensson.

De är glatt överraskade över den respons som podden har fått. Det senaste avsnittet har över 400 lyssningar och många hör av sig och kommenterar. De tror att det kan hänga ihop med att veganismen har blivit mer rumsren de senaste åren.

– Jag tycker att man ser veganism överallt nu. Många kändisar pratar om det och begreppet syns allt mer i medierna. Det har nog också att göra med det stora intresse för mat generellt, folk vill experimentera och hitta nya sätt att laga mat på, säger Gubb Marit Stigson.

Truls Mårtensson tror att det även kan spela in att Livsmedelsverket har gått från att rekommendera kött till att rekommendera en näringsrik och allsidig kost, samt den senaste tidens hästköttskandaler. Allt eftersom att glutenfri kost och andra specialdieter blir vanligare har det också blivit mer normaliserat att vara vegan.

– Det finns de som väljer att inte kalla sig för veganer bara för att det finns förutfattade meningar om hur de beter sig. Men just därför är det viktigt att visa på den mångfald av veganer som finns, säger han.

Framöver kommer duon att fortsätta diskussionen om vem som är en riktig vegan och komma med vardagstips. Det finns också planer på ett program om vegansk alkohol, och att börja recensera butiker och restauranger med veganskt utbud i Malmö. Någon matlagning har de däremot inte tänkt ha med i programmet.

– Det är ju ganska svårt att gestalta matlagning med ljud. Det kommer aldrig att bli som meny i P1, att vi står och lagar något och man hör stekljud, säger Gubb Marit Stigson. 

Fakta: 

Streamat ljud

En podcast eller en podd är en radio-, ljud- eller videofil som publiceras via internet och som lyssnaren sedan kan prenumerera på.

Sa du vegan? är den tredje veganpodden som startar i Sverige, och den första i Malmö. De andra två heter Veganprat och Vegan för fan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon förvandlar äggskal till detaljrik konst

Små skuttande kaniner, träd i olika årstider och Österlens stränder. Samaneh Nemat tröttnade på att bara sitta och vänta på beslut om uppehållstillstånd och började måla på urblåsta ägg.

Skånes Fria

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu