Malin Bergendal

Inledare


Peak oil

Fria Tidningen

Framtidens jobb skapar sig själva

I Agendas studio diskuteras jobb, men ingen nämner det stora gemensamma jobb vi har framför oss, skriver Malin Bergendal.

Det är partiledardebatt i Agenda, dags att lämna ämnet öppna gränser och komma in på arbetsmarknaden i Sverige.

– Nu ska vi prata om jobben! Den fråga som är allra viktigast för väljarna, säger Anna Hedenmo, en av de två programledarna.

– Investeringar, säger Stefan Löfven, Gustav Fridolin och Jonas Sjögren. Bostadsbyggande, kollektivtrafik, infrastruktur, vård, skola och omsorg.

– Drivkrafter, säger Fredrik Reinfeldt. Drivkrafterna att arbeta har aldrig varit så starka som nu.

– Företagen! Ingen har sagt något om företagen! säger Annie Lööf.

– Lärlingsplatser! säger Jan Björklund.

– Begränsa massinvandringen! säger Jimmie Åkesson igen, som om han var en uppdragbar leksak.

Det är ingen vidare debatt – ont om sakliga argument, gott om näsknäppar och mycket billiga poänger.

Mest bisarrt, bortsett från Jimmie Åkessons problemformulering, är nog Fredrik Reinfeldts tal om drivkrafter. Jonas Sjöstedt har precis berättat om när han blev uppsagd från löpande bandet på Volvo. Han och hans familj klarade sig under de sex månader som det tog innan han fick ett nytt jobb, men så är det inte för dem som blir arbetslösa nu, säger han. De måste sälja både villan och bilen.

Då svarar Reinfeldt att det är bra att Sjöstedt är ärlig och redovisar att han bara vill ha bidrag och inga jobb. till skillnad från alliansen. Drivkrafterna att arbeta har aldrig varit så starka som nu, säger han stolt, och syftar just på att livet har blivit hårdare för arbetslösa.

I den riktiga verkligheten utanför tv-studion har vi massor av jobb att ta itu med. Men det som ingen tjänar pengar på i dag finns det heller ingen som betalar ut löner för. Jag tänker på omställningen till ett samhälle utan olja. Helt oavsett Peak oil borde vi lämna olja, kol och kärnkraft bakom oss, men naturen kanske fattar besluten om när det ska ske innan vi hinner göra det. Visserligen hittar man fortfarande olja som med ny teknik anses lönsam att utvinna, men inte så mycket. Enligt miljömagasinet Effekt använder vi fyra liter olja för varje liter vi hittar.

Det är svårt att föreställa sig hur det skulle bli om oljan tog slut. Eller snarare hur det kommer att bli när det händer. Vi måste tänka ut hur vi ska göra med transporter och hur vi ska klara oss med mycket färre transporter. Vi kommer att behöva bli mer självförsörjande i städerna, om vi ska fortsätta att leva i städer. Vi kommer att få ersätta oljebaserad plast med andra material. Och vi kommer att behöva värma upp husen med något annat än olja. Ved kanske? Ja, men räcker den? En vän som jobbar på Skogsstyrelsen berättade att de har börjat diskutera hur skogen ska räcka när oljan tar slut.

Men i partiledardebatten råder en annan verklighet. Där kan visserligen Gustav Fridolin i förbigående uttala ordet ”omställning”, men tanken att dagens samhällsstruktur ganska snart kan bli omöjlig är långt borta. Så hur ska vi få igång omställningen? En del grupper har börjat odla morötter och squash i städerna och lära sig gamla hantverk inför framtida behov. Men de flesta av oss är alldeles för upptagna med lönearbete, eller att söka jobb eller varför inte skapa dem. Att avskaffa arbetslinjen och införa medborgarlön skulle inte lösa problemet, men det skulle ge fler tid och andrum att sätta igång.

Frågan är vilka drivkrafter Fredrik Reinfeldt, Stefan Löfven och alla de andra behöver för att genomföra något sådant. Man skulle kunna säga att drivkrafterna aldrig har varit så starka som nu, men de behöver nog bli ännu starkare. Kanske måste både villan och bilen vara i fara.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu