• "Känner ni er otrygga i Sofielund?" frågar en av mötesdeltagarna när nätverket Förenade Sofielund träffas. De flesta menar att de inte känner sig otrygga och någon säger att den största otryggheten är att inte veta om man har råd att bo kvar.
Skånes Fria

Boendenätverk kritiskt till upprustningsplan

Ett tryggare område med upprustade lägenheter eller ett sätt att höja hyrorna och tränga undan invånarna? Åsikterna går isär om den nystartade föreningen BID – Bussiness development district, där fastighetsägare och kommun gått samman för att utveckla Sofielund i Malmö.

Informationen om den nya föreningen har fått boende och föreningar i Sofielund att bilda nätverket Förenade Sofielund, för att se till att deras röst blir hörda. Bland annat är de oroliga för att förändringarna i området kommer leda till att nuvanrande invånarna trängs ut.

I Föreningen BID:s handlingsplan står det att man vill skapa ett tryggt, trivsamt och fungerande område som de boende kan känna sig stolta över, men också att det övergripande målet är att ”positivt stärka fastighetsvärden på hyresfastigheter, bostadsrätter och egnahem”.

– Vid första anblick ser initiativet bra ut, men ju mer man tittar på vad det är de skriver ju tydligare blir det att det handlar om att fastighetsägarna ska tjäna pengar och att det kommer ske en undanträngning av oss som bor här nu, säger David Sundqvist som är en av de som tagit initiativ till nätverket.

Delar av Sofielund, framför allt området Seved, brukar beskrivas som otryggt och en hemvist för kriminella gäng. Senast i veckan sprängdes en handgranat i området och många boende är trötta på oroligheterna. Men de som har kommit till mötet oroas också över är att de planerade upprustningarna är ett sätt att locka mer kapitalstarka invånare till området, något som skulle leda till att hyrorna pressas upp.

– Om de nu vill göra det bättre för oss som bor här så skulle de kunna satsa på att göra ordentliga upprustningar i området för de pengar de måste ha sparat på att inte rusta upp något de senaste åren, säger David Sundqvist.

Det finns också en upprördhet över att framför allt hyresvärdar och fastighetsägare har bjudits in att delta i föreningen medan de två byalagen i området har erbjudits att dela på en röst.

– Det har blivit en återkommande retorik att det ska komma någon utifrån och städa upp i området. Därför är det viktigt att vi gör de boendes röster hörda och visar hur vi vill forma Sofielund, så att vi inte blir passiva åskådare, säger David Sundqvist.

Den 27 maj ska föreningen BID officiellt bildas på ett möte på Sofielund folkets hus. Förenade Sofielund planerar att vara närvarande, både genom några representanter inne på mötet och ett boendemöte utanför. Där planeras bland annat folkkök, sambaorkester, flygbladsutdelning och tal. Syftet är att verka för social gemenskap genom att låta människor träffas och komma till tals om vilka förändringar de vill se i sitt område. Mikael Sol som bor i Seved planerar att vara på plats.

– Jag är uppvuxen i en förort till Stockholm och har aldrig upplevt otryggheten som det pratas så mycket om. Otrygghet är ett ord som fastighetsägare och kommun gärna slänger ur sig för att göra folk lite nervösa så att de ska kunna göra som de vill.

Anna Heide är MKB:s representant i föreningen BID. Hon menar att föreningen ska knyta samman fastighetsägare i Sofielund för att de med gemensamma medel ska kunna förbättra området.

– Dessutom har vi länge haft problem med oseriösa fastighetsvärdar som missköter fastigheterna. Det här kan vara ett sätt att komma tillrätta med det.

Det övergripande målet med ett BID i Sofielund är att skapa ett tryggt område där de boende trivs, menar Anna Heide. Att de inte har bjudits in till föreningen beror på att den riktar sig till fastighetsägare, men att synpunkter från boende kommer att samlas in inom kort.

– Självklart ska de boende vara med, utan dem blir det ingen bra utveckling. Vi kommer att lyssna på de som är kritiska till initiativet men samtidigt är det många i området som vill att det ska bli bättre att bo här.

Kan ni förstå de som är oroliga för att hyrorna ska gå upp vid en upprustning så att de inte har råd att bo kvar?

– Oro för att människor ska trängas ut uppstår alltid när man går in i ett område, men det är inte vår avsikt. Visst kan det leda till att området blir mer attraktivt och värdet på fastigheterna höjs, men det är många steg på vägen innan vi hamnar där.

Fakta: 

Omdiskuterad modell

• BID-modellen kommer ursprungligen från New York och har använts för att rusta upp områden i bland annat Stockholm, Göteborg och Landskrona.

• Fastighetsägare i ett område går samman i en förening som stöttas av kommunen och i vissa fal av polis och andra myndigheter för att skapa förbättringar och upprustningar i ett område. I Sofielund finns det 120 större och mindre fastighetsägare.

• Kritiker menar att modellen är odemokratisk för att makten flyttas från de boende till en allians mellan fastighetsägare och kommun som främst strävar efter att höja fastighetsvärdena i området.

• Några av de kortsiktiga målen i Föreningen BIDs handlingsplan är att skapa trygghet i området genom att låta ordningsvakter och anställda vakta området, erbjuda vägg- till vägg städning för fastighetsägare och stänga av vissa gator från fordonstrafik nattetid för att motverka kriminell verksamhet.

Källa: Malmö Stad och nätverket Förenade Sofielund.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kooperativ vård lockar patienter

Patienterna strömmar till Sveriges första medlemsägda vårdcentral i Sollefteå och nu finns planer på att bygga ett sjukhus.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu