Skånes Fria

Nu hårdnar striden om ”gemene man”

Demonstrationerna mot Sverigedemokraterna har blivit bredare. Samtidigt måste partiet ge bilden av att tala för ”gemene man” för att lyckas med sin politik. Vilket blir svårare när protesterna växer, enligt statsvetaren Anders Hellström.

Det är dagen före valet till Europaparlamentet och ett av Jimmie Åkessons sista framträdanden innan röstandet påbörjas. Ett femtiotal meter ifrån honom, på andra sidan det kravallstaket som skiljer partiledaren från åhörarna, står Ingrid Mauritsson, tyst, sammanbiten och med ryggen vänd. På tröjan sitter en pin från Feministiskt initiativ. Bredvid henne står ett par SD-sympatisörer i medelåldern och nickar instämmande. I bakgrunden hörs en dov ljudmatta av slagord och rop från cirka 500 motdemonstranter som slutit upp en bit därifrån.

– Det är allas skyldighet att reagera, de högerextrema växer sig starka och det finns en naivitet kring vad deras politik betyder, säger Ingrid Mauritsson.

Överallt dit Jimmie Åkesson åkt har han mött protester. Brandmän och vårdpersonal har vägrat att träffa honom och hundratals, ibland tusentals, har demonstrerat i samband med hans tal. Statsvetaren Anders Hellström beskriver det som en kraftig antirasistisk mobilisering underifrån.

– Under det förra valet var det mycket av en elitmanifestation mot SD. I det här valet har det kommit underifrån och blivit något att känna gemenskap och tillhörighet kring. Det är mycket känslor, säger Anders Hellström.

År 2010 kom han ut med boken Vi är de goda. Istället för en kamp mellan höger och vänster, menar han att den politiska debatten kring SD kretsat kring vad som är moraliskt rätt och vad som är moraliskt fel. Vilka som är onda och vilka som är goda – den onda extremhögern eller de onda invandrarna. Istället för att handla om missnöjet med EU eller den ekonomiska politiken, som han menar är grunden till partiets stöd.

– Det finns en oro över den ekonomiska samhällsutvecklingen och den demografiska förskjutningen. Mobiliseras de stämningarna av ett parti i riksdagen är det inte konstigt att de får röster.

Men de stora antirasistiska protesterna under SD:s valturné kan ändå få betydelse, menar Anders Hellström. I ett pågående bokprojekt skriver han om hur de nordiska högerextrema partierna för en kamp om vad den ”vanliga människan” tycker. Och där det norska Framskrittspartiet och Danske folkepartiet lyckats ta sig över en trovärdighetströskel har Sverigedemokraterna misslyckats. Protesterna mot partiet har breddats och de etablerade partierna kastar fortfarande Sverigedemokraterna emellan sig.

– SD har sin version av svenskhet och så finns det en stark mobilisering emot det. Då stämmer inte den bilden, säger Anders Hellström.

Men i längden kan ändå Sverigedemokraterna gå vinnande ur striden om att representera ”gemene man”. Om grunden för debatten baseras på en idé om tillhörighet, sker kampen genom identitetspolitik, vilket är Sverigedemokraternas arena, menar Anders Hellström.

– Om den typen av frågor blir viktigare än fördelningspolitik och socioekonomiska frågor. Då är man inne på SD:s planhalva.

Fakta: 

Så gick EU-valet i Skåne

Precis som i Sverige som helhet ökade SD, MP och FI mest i EU-valet i Skåne. Men skillnaderna mellan länets orter var stora. I valdistrikten i Malmö var FI största parti och i Lund kammade MP hem flest röster. I Sjöbo, Örkelljunga och Hörby var det istället Sverigedemokraterna som blev populärast.

Socialdemokraterna 21,2 procent

Moderaterna 16,4 procent

Miljöpartiet 15 procent

Sverigedemokraterna 13,5 procent

Folkpartiet 10,3 procent

Centern 5,7 procent

Vänsterpartiet 5,1 procent

FI 5,2 procent

KD 4,6 procent

Källa: Valmyndighetens preliminära räkning

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu