Normkritiskt sommarkul för de minsta barnen | Skånes Fria

Recension


Literatur
Titel: Camping och kurragömma, Dansbus och kaktrubbel och Badbomber och simhopp
Av: Marin Salto & Marcus Gunnar Pettersson
Förlag: Olika

Skånes Fria

Normkritiskt sommarkul för de minsta barnen

Badbomber och simhopp en favorit i Olika förlags bokserie om romer.

Vill du komma ifrån stereotypa barnböcker och slippa rasism och hetero-normer är Olika förlag ofta ett säkert kort. Ibland kan ändamålet stå i vägen för historien och normkritiken bli övertydlig, men så är inte fallet i förlagets senaste bokserie om romer.

Serien består av de tre böckerna Camping och kurragömma, Dansbus och kaktrubbel och Badbomber och simhopp. Böckerna är skrivna av Marin Salto – bakom pseudonymen står författarna Karin Salmson och Marie Tomici, och Marcus Gunnar Pettersson, som själv har bakrund i romsk kultur, står för bilderna.

Språket är drivande och det är främst bilderna som illustrerar romsk kultur, vardag och mångfald kring både etnicitet, genus och familjekonstellationer. I Dansbus och kaktrubbel får vi följa Selma som är nervös inför en dansuppvisning på skolan som hon motvilligt ställer upp i. Camping och kurragömma handlar om kompisarna Emma och Rosita och deras sommarlovs-dag på campingplatsen där Rosita bor.

Favoriten är Badbomber och simhopp som handlar om att vilja fast inte våga, och att våga säga nej. I den får vi följa Mersti som har lärt sig simma med sin moster under sommaren och nu ska klassen till badhuset. En känslofylld och vacker bok som med sina fantasifulla illustrationer uppmärksammar vardagliga händelser i ett barns liv. Den passar fint att läsa högt för tvååringar och uppåt eller att läsa själv för nybörjaren.

I slutet av varje bok finns en liten språkskola med fem varianter av romani chib. Under året ska böckernas också översättas till de olika språken.

Rekommenderade artiklar

Kaotisk konstatlas

Recension

Maria Stiernborg har i Maps for the disengaged skrivit en smal bok om konstnärens prekära situation i ett kapitalistiskt samhälle menar Mathias Meyrell.

Barnfokus på nytt filmcentrum

Om ett år öppnar Folkets Bios biograf Panora upp på Friisgatan i Malmö. Biografen ska med filmer från hela världen bredda utbudet på barn- och ungdomsfilm.

Prinsessböcker utöver det vanliga

Pojkar i klänning, självständiga prinsessor och normbrytande kärlek har gjort Sagolikt Bokförlag populärt bland barn och ungdomar. I vår kommer en ny serie om superhjältar och drakar.

© 2019 Skånes Fria