• ”Det var helheten i det som hänt de här tre åren som fick mig att bestämma mig”, säger Katja Hänninen. Till vänster en bältessäng inom Psykiatri Skåne.
Skånes Fria

Skötare vägrade bälta – fick sparken

Skötaren Katja Hänninen berättade att hon inte längre kunde tänka sig att medverka när patienter spänns fast med bälten, får tvångsinjektioner eller hålls fast. Efter det avskedades hon från allmänpsykiatrin i Kristianstad.

I tre år arbetade Katja Hänninen heltid i den Gula byggnaden i Kristianstad, där den allmänpsykiatriska heldygnsvården är förlagd. Ett arbete hon beskriver som fantastiskt. Bra kollegor och fin patientkontakt. Men i slutet av maj bestämde hon sig för att arbetsvägra de tvångsåtgärder som används inom psykiatrin. Att medverka i samband med tvångsåtgärder ­– såsom bältesläggningar eller tvångsinjiceringar – är inte förenligt med hennes samvete, förklarar hon. Vilket hon meddelade sin arbetsgivare.

– Jag följer mitt hjärta, det som sker inom väggarna är fel, säger Katja Hänninen.

Att arbetsgivaren skulle stänga av henne från arbetet utan lön och sedan gå vidare med att avskeda henne hade hon inte väntat sig. Istället hade hon önskat sig andra arbetsuppgifter eller en omplacering i huset för att så långt som det var möjligt slippa att vara med om tvångsåtgärder.

– Någon vilja till kompromiss och möta mig halvvägs fanns inte, det handlade bara om att eliminera mig så snart som möjligt.

Att hon reagerade så kraftigt mot tvångsåtgärderna tror hon är generationsfråga. Det som är normalt för den som arbetat inom psykiatrin i 40–50 år är svårare att ta för någon i tjugoårsåldern, säger hon.

– Jag är 22 och född i en helt annan tid. Det som jag ser som fel tycker de är rätt för att de varit med om så fruktansvärt hemska saker. De är härdade.

Hur tycker du att man skulle göra istället för att använda tvångsåtgärder?

– I dagsläget finns det inte mycket, men öppnar man dörrarna finns det metoder.

Områdeschefen för heldygnsvården Roger Nihlén vill inte kommentera fallet då det är en pågående förhandling med facket Kommunal om uppsägningen. Samma svar ger Katja Hänninens fackliga ombudsman Sara Jönsson som i veckan lämnade in en förhandlingsframställan för att ogiltigförklara avskedet.

– Där är vi nu. Mer kan jag inte kommentera i dagsläget, säger hon.

Fakta: 

Enligt det skriftliga varsel Skånes Fria tagit del av framgår att ”avsked övervägs med anledning av arbetsvägran som bedöms som en patientsäkerhetsrisk och risk för arbetsmiljön”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Anställda nöjda med tågstrejken

En dryg vecka efter Öresundstågsstrejken är tågvärdarna Samir Pacolli och Isabell tillbaka på jobbet. Båda är nöjda med utgången. Men hur det blir med jobben är ovisst.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu