Krönika


Jonna Ingvarson
Skånes Fria

Det klottras för lite vaginor

Problemet är inte att det målas för mycket fittor på våra väggar – det målas för lite.

”I’m telling you, there’s two holes!”.

I tv-serien Orange is the new black uppstår en hetsig diskussion i matsalen. Frågan är: finns det mer än ett hål i fittan? Det slutar med att karaktären Taystee låser in sig på toa med en spegel innan hon utropar: ”Holy shit! Yo, she’s right!”.

När jag var typ nio läste jag i Kamratposten att en kunde göra som Taystee, det vill säga ta hjälp av en fickspegel för att kolla in hur snippan ser ut. Tanken var spännande, men också pinig. Spegla sig där nere?

Ännu mer konservativ än lågstadiejag verkar SD-politikern Margareta Larsson vara. I en debatt i riksdagen förra veckan tyckte hon till om konstnärer som målar vaginor på skolväggar. Larsson blir inte bara generad. Hon rasar och vill att konstnärerna ska fängslas, ”med tanke på den översexualisering som råder”.

Det finns en del att invända mot Margareta Larssons resonemang – att fängsla konstnärer känns till exempel inte superfräscht ur en demokratisynvinkel. En undrar också, hur ser hotbilden ut? Är det så att landets skolor har råkat ut för en våg av konstnärer som är dying för att måla slidor?

Såklart inte. Margareta Larsson syftar på ett (1) fall tidigare i år, när Carolina Falkholt målade en vagina på en skolvägg i Nyköping.

Jag tänker på min barndom och alla fallosar som prydde skolbänkar och väggar. Under grundskolan klottrade jag aldrig en enda fitta, men säkert en handfull kukar.

Jag tänker på min journalistkollega, en kreddig snubbe som på varje morgonmöte, under redaktionens överseende fniss, ritade snoppar i blocket. Om jag ritat vaginor i mitt vet jag inte hur viket hade slutat.

Snoppnormen råder, då som nu.

Men det finns de som utmanar fittans osynliggörande. Efter Larssons utspel bildades facebookgruppen ”Fittkonst till SD”. Snart hade 600 bidrag strömmat in och nu planeras utställningar landet över.

Jag hoppas att fittkonst och klotter breder ut sig. För problemet är inte att det målas för mycket fittor på våra väggar, det målas för lite.

Så lite att undertecknad – som aldrig speglade sig – i 20-årsåldern var tvungen att googla på ”hur många hål har fittan”.

Fakta: 

Fick du inte nog av fitta har jag två tips:

  1. Sök på ”women see their vagina for first time” på Youtube
  2. Polly Gullstrand ställer ut fittkonst på STPLN i Malmö till den 6 juli.
ANNONSER

© 2024 Fria.Nu