• Körförbudet på några av gatorna i Seved nattetid har upprört många.
Skånes Fria

Nattligt körförbud upprör boende i Sofielund

Som ett led i att göra Sofielund i Malmö tryggare och mer attraktivt har en rad åtgärder införts av kommunen. Bland annat är motortrafik förbjuden på vissa gator i Seved under nattetid, något som har lett till protester från de boende.

Skånes Fria Tidning har tidigare skrivit om hur fastighetsägare och Malmö kommun har gått ihop i föreningen BID Sofielund som ska verka för att rusta upp området. Förutom körförbudet har de beslutat om ökad närvaro av polis och vakter, extra städpatruller till fastigheterna och bidrag till två föreningar för att satsa på stadsodling och bikupor. Dessutom är ett förslag om övervakningskameror på Rasmusgatan just nu under diskussion hos polisen.

Men det beslut som har mött mest protester är det omedelbara förbudet mot motortrafik mellan klockan 22–05 på några av gatorna i Seved, som är en del av Sofielund. Boende i området vittnar om otydliga instruktioner och osäkerhet om vad förbudet innebär. Enligt skylten är all motortrafik förbjuden nattetid.

– Det är ett absurt beslut som inte går att begripa. Vi som bor här blir inte tryggare om vi inte kan ta taxi till dörren eller inte kan ha bilen nära till hands om vi behöver åka till sjukhuset, säger Petter Karlsson, boende i området som har lämnat in en överklagan av beslutet samt en protestlista till kommunen.

Men Anders Schönström, kommunalråd med ansvar för trygghet och säkerhet slår ifrån sig kritiken och menar att körförbudet är ett sätt att komma åt narkotikahandeln som finns i området.

– Förhoppningsvis ger det samma effekt som körförbudet på Industrigatan har haft, där kriminaliteten har minskat kraftigt enligt polisen. Det görs mycket bra på Seved men det förstörs av några få personer genom hot och våld, säger han.

Han menar att boende på de avstängda gatorna har rätt att köra där, om de har en boendeparkering.

– Men det är ingen som kommer stå och kontrollera bilarna, det är inget övervakningssamhälle vi vill skapa, säger Anders Schönström.

Förbudet ska ses som en tillfällig åtgärd som kommer att utvärderas efter sommaren, menar han.

– I det långa loppet är det mer djupgående åtgärder vi behöver göra, som att skapa arbetstillfällen och möjligheter för alla barn att klara skolan, samt se till att alla hyresvärdar tar ansvar för sina fastigheter.

Petter Karlsson efterlyser också mer strukturella åtgärder för att komma åt den sociala ojämlikheten i området. Körförbudet och den planerade övervakningen pekar ut alla i Seved som misstänkta brottslingar, menar han. Någon större effekt på kriminaliteten tror han inte att det kommer ha.

– Gatan som ska kameraövervakas har de redan flyttat sig bort ifrån och nu befinner de sig på ett ställe där det inte är körförbud på natten. Argumentet att det finns folk som säljer knark är bara en förevändning för att gå in och göra om Seved till ett tråkigt medelklassgetto.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kooperativ vård lockar patienter

Patienterna strömmar till Sveriges första medlemsägda vårdcentral i Sollefteå och nu finns planer på att bygga ett sjukhus.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu