Lekfulla barnsagor som utmanar stereotyper | Skånes Fria
  • Titeln på Emma Karinsdotters nya bok kommer ur att hon är trött på att saker hela tiden ska bevisas vetenskapligt. – Det är roligare om något är ovetenskapligt bevisat, det ger en chansen att ta saker som verkar otroliga på allvar och ger mer tyngd åt fantasier.
Skånes Fria

Lekfulla barnsagor som utmanar stereotyper

Den normkritiska barnlitteraturen riktar sig till några få, medan de stereotypa skildringarna riktar sig till alla. Det menar författaren Emma Karinsdotter, som genom sina fantasifulla berättelser vill visa att familjekonstellationer kan se ut på många sätt. I helgen håller hon i en normkritisk sagostund på Regnbågsfestivalen i Malmö.

Emma Karinsdotter debuterade i början av året med romanen Och himlarna ska falla ska falla himlarna ska falla när du rör vid mig, som följer kärlekshistorien mellan Jonna och Niki. Under sommaren har Emma Karinsdotter arbetat med sitt nya projekt, en samling berättelser för barn som går under namnet Ovetenskapliga studier – bevis för saker som förmodligen aldrig har hänt. Här samlas osannolika berättelser om allt från tappade mjölktänder som längtar tillbaka in i munnen till lussekatter som är verkliga katter och föds med öppna ögon.

– Gemensamt för berättelserna är att de börjar i ett läge som vi kan känna igen, för att förvandlas till något som inte stämmer med verkligheten så som vi är vana vid att se den, säger Emma Karinsdotter.

I bakgrunden finns familjekonstellationer av olika sorter, en del består av två mammor, en del barn har bara en farmor och andra en ensamstående pappa. Ibland framkommer det inte vilket kön personen i berättelsen har.

– Jag vill skildra olika kroppar och olika familjer. Barn behöver få känna identifikation och inte exkluderas för att deras familjer inte ser ut som i böckerna. Jag beskriver den verklighet som jag ser runt omkring mig. Där är inte kärnfamiljen normen och har inte varit det på länge.

Hon tycker att det är bra att det har kommit en del normkritisk barnlitteratur de senaste åren, men att det finns ett glapp mellan utgivningen och hur verkligheten ser ut.

– Jag hoppas att vi är på väg bort från att den normkritiska litteraturen bara ska rikta sig till några få medan de stereotypa skildringarna riktar sig till alla.

Samtidigt menar hon att den bästa barnlitteraturen oftast är den som det inte sätts någon etikett på, utan där normkritiken bara finns i bakgrunden.

– Jag ser det som att en kan bjuda på en filt och smyga in medicinen. I mina berättelser så är det aldrig personerna som är konstiga och annorlunda, utan saker eller det som händer.

I helgen håller Emma Karinsdotter i en sagostund under Regnbågsfestivalen, där hon kommer att läsa några av berättelserna från den kommande boken. Hon hoppas att både nyfikna barn och vuxna kommer för att lyssna under sagostunden. Efter högläsningen kommer det att finnas möjlighet att prata om berättelserna.

– I allt jag skriver så vill jag att texten ska ställa frågor istället för att ge svar. De som läser får diskutera om det är ok att äta upp pappan när han förvandlas till en korv.

Fakta: 

Regnbågsfest hela helgen

• Den normkritiska sagostunden hålls i dag fredag, kl 15-15.40 i ABFs lokaler på Spånehusvägen 47 i Malmö.

• Regnbågsfestivalen är Malmös version av Pridefestivalen och pågår fram till 10 augusti med föredrag, workshops och underhållning i ABFs lokaler och Folkets park i Malmö. På lördag kl 12 tågar Malmös prideparad från Anna Linds plats mot Folkets park.

• Emma Karinsdotter planerar att skicka in manuset till Ovetenskapliga studier- bevis för saker som förmodligen aldrig har hänt till förlag under augusti. Boken görs i samarbete med illustratören Hanna Gustavsson.

Rekommenderade artiklar

”Paraden riskerar att bli ett jippo”

Pride

Regnbågsfestivalen bör handla mer om de kampfrågor som är viktiga för hbtq-personer, menar en representant för rosa-svarta blocket, som kommer finnas med i prideparaden på lördag.

© 2018 Skånes Fria