Fest och kamp lika viktigt under Pride | Skånes Fria
Skånes Fria

Fest och kamp lika viktigt under Pride

Förra veckan var det Pridevecka i Stockholm och just nu pågår Malmös motsvarighet, Regnbågsfestivalen.

Båda veckorna avslutas med ett stort demonstrationståg. Dessa tåg brukar fokusera på fest och glädje och bestå av både privatpersoner, organisationer, partier och företag. Pride har inte alltid kopplats samman med folkfest utan snarare med politisk kamp.

Den 28 juni i år var det 45 år sedan Stonewallupproret i New York då hbtq-personer, främst svarta transpersoner från arbetarklassen, fick nog av de trakasserier polisen utsatte dem för och slog tillbaka. Detta blev uppstarten av det som i dag är Pride. Hbtq-aktivister på vänsterkanten, så som Anarchopride, riktar kritik mot dagens Pride för att ha glömt bort sitt ursprung och den politiska aspekten.

I år valde Prideledningen i Stockholm att utesluta Sverigedemokraterna från en partidebatt med motiveringen att deras politik är homo- och transfobisk och rasistisk och att det inte går att kombinera med hbtq-kamp. Samtidigt tillåts polisen och Migrationsverket att delta i seminarier och på demonstrationen, trots att de är myndigheter som beslutar om och utför utvisningar av homo- och transpersoner som riskerar att bli mördade och fängslade i sina hemländer.

Just detta har på olika sätt uppmärksammats av aktivister de senaste åren. En sådan protest var när aktivister härom året höll upp en banderoll som kritiserade gaypolisernas närvaro i demonstrationen. För detta blev de våldsamt attackerade av kollegor till de poliser som deltog i tåget. Även på Regnbågsparaden i Malmö förra året blev aktivister ur det rosa-svartablocket utan anledning attackerade av polisen.

Med detta i åtanke är det svårt att förstå när Prideledningen talar om vikten att alla ska känna sig välkomna. Kostnaden för att gå in på Prideområdet i Stockholm under en vecka uppgår dessutom till 800 kronor. Det är knappast ett Pride som är tillgängligt för alla, utan ett Pride som till stor del handlar om pengar.

Som en reaktion på det allt mer opolitiska och kommersialiserade Pride ordnas det alternativa festivaler och demonstrationsblock runt om i landet. I Stockholm finns Anarchopride, i Göteborg och Malmö finns rosa-svarta block och Uppsala Pride har haft en antikapitalistisk agenda. Alternativa Pride och de rosa-svarta blocken är viktiga så att vi inte glömmer bort att både fira det vi kämpat oss till, men även fortsätta kampen tills allt är vunnet. För utan att bekämpa kapitalismen kan vi heller aldrig helt avskaffa heteronormen.

Rekommenderade artiklar

”Paraden riskerar att bli ett jippo”

Pride

Regnbågsfestivalen bör handla mer om de kampfrågor som är viktiga för hbtq-personer, menar en representant för rosa-svarta blocket, som kommer finnas med i prideparaden på lördag.

Verkstäder som skriver historia

Kulturverkstäderna på Österlen där nya och gamla svenskar lär känna varandra samtidigt som de skapar något har blivit en stor succé.

Landets Fria

Barn flyr till skogs i protest

Karolina Henkes bildserie berättar en saga om barn som flyr till skogs för att sätta press på vuxna om miljöfrågor.

Landets Fria

© 2018 Skånes Fria