Yazidier i Hässleholm fasar för folkmord | Skånes Fria
  • Gerillagruppen PKK hjälpte många yazidier att fly från IS efter att de kurdiska Peshmergatrupperna dragit sig tillbaka bara några timmar innan attacken, enligt Hässleholmsbon Rami Al-Khalaf vars kusin är kvar i bergen.
Skånes Fria

Yazidier i Hässleholm fasar för folkmord

Hässleholmsbon Rami Al-Khalafs kusin är uppe i Sinjarbergen i norra Irak. I tryckande hetta och jagad av IS-terrorister framhärdar hon för att leta rätt på sin son. Samtidigt varnar FN för att ett folkmord är nära.

Ett tjugotal personer sitter samlade framför ett svart inplastat långbord i en föreningslokal i Hässleholm. Det är några ur de runt 70 yazidiska familjer som bor i kommunen och som nu följer nyhetsrapporteringen med fasa. Yazidiernas historia är en historia om lidande, börjar Fares Krit berätta. Senast 2007 placerade islamister bilar fyllda med sprängmedel i två byar – och lät dem detonera. Irakiska röda halvmånen räknade till minst 800 döda och 1 500 skadades när hela områden jämnades med marken. Men det är inget mot vad som händer nu.

– Det är en katastrof, säger Fares Krit sammanbitet.

En man i medelåldern plockar upp en mobiltelefon och visar en liten flicka i blå klänning liggandes på marken intill en vägg – kroppen saknar huvud.

– Vad tänker du om den bilden? frågar Fares Krit.

Han ringer upp en ung kvinna som före anfallet studerade till läkare. Nu är hon på flykt och har vandrat och sprungit i flera dagar.

– Vi hann inte ta något alls, ingen mat, ingenting. Vi sprang hela natten, varje dag dog någon, några av utmattning, andra sköts ihjäl, säger hon på engelska i telefonen.

Gruppen hon flydde med tog sin tillflykt till en by i området, där de stannade tills IS anföll igen, berättar hon. Också den här gången skedde anfallet under natten. Återigen tog de vad de hade närmast och sprang. Först vid yazidiernas spirituella centrum, templet i Lalish högt uppe i Sinjarbergen, fann de vila.

– Ett två-treårigt barn gick omkring med en bebis, gråtandes. Hon hade inga föräldrar. Jag såg en man i fyrtioårsåldern som tog sitt liv för att IS tagit hans barn.

När Skånes Fria pratar med kvinnan har hon via Syrien lyckats ta sig till ett område vid gränsen till Turkiet som kontrolleras av den autonoma kurdiska regionen. Där lever flyktingarna på gatan. Utan något. Temperaturen är mellan fyrtio och femtio grader och barn och gamla går under av värmen. Hon har hört att USA skulle ha släppt ner mat och vatten – men av det har hon inget sett.

– Vi är fångade och attackeras dit vi går, hela tiden. Vi behöver hjälp, Turkiet släpper inte in oss, säger hon.

Vidden av katastrofen som redan pågått i nära två veckor har tagit lång tid för att nå fram i svensk media, menar Rami Al-Khalaf.

När TT i veckan spred en nyhet om att tusentals yazidier räddats tände han till.

– Hur kan man skriva att 5 000 har fått hjälp när det finns 170 000 kvar i bergen? Det är inte det man ska skriva när minst femtio dör på berget dagligen, säger Rami Al-Khalaf som håller kontakt med sin kusin som är kvar uppe i bergen.

– Hon fick hjälp men kunde inte lämna platsen. Hon vill hitta sin son först, hellre dör hon än lämnar honom kvar på berget, säger han.

I veckan varnade också FN för att situationen i Sinjarbergen kan sluta i folkmord – inom dagar eller timmar – om inte omvärlden agerar akut.

– Det gör ont för oss att prata om det här, det måste gå vidare. Vad hjälper det om FN skickar hjälp om en månad? Hur många är kvar i livet då? säger Rami Al-Khalaf.

– De är utan vatten och mat, många går med sovkläder, de som är kvar slaktas av IS som lamm, säger Fares Krit.

Fakta: 

Exakt hur många som är i bergen är det ingen som vet. FN uppskattar antalet till runt 35 000 – Rami Al-Khalaf säger att det verkliga antalet är runt 170 000. Alla yazidier har lämnat sina byar och flytt, säger han.

Bakgrund

Yazidierna är en minoritet i Irak med en egen tro – Yazidismen. Islamistiska extremister betraktar dem som djävulsdyrkare, då de dyrkar ärkeängeln Malak Taus, som andra religioner i vissa fall tolkar som Satan.

Sedan urminnes tider har yazidierna varit förföljda och utsatta för människorättsbrott. Men sedan irakinvasionen 2003 har deras situation förvärrats.

Den 2 augusti invaderade den islamistiska terrorgruppen IS det område som yazidierna bebor i norra Irak. I samband med attacken ska minst 500 personer ha dödats och många kvinnor ska ha tagits som slavar.

Källor: www.theguardian.com, www.wikipedia.se

Rekommenderade artiklar

Svenskarnas parti inleder valturné

Val 2014

Den 23 augusti påbörjar Svenskarnas parti (SvP) sin valturné med torgmöten i Ystad, Malmö och Helsingborg. I sociala medier är reaktionerna starka och stora motdemonstrationer väntas.

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

© 2019 Skånes Fria