• Feministiskt initiativs tält under Pride i Stockholm.
Skånes Fria

Feministiskt initiativ tar sikte på regionen

För fyra år sedan valdes Feministiskt initiativ in i kommunfullmäktige i Simrishamn med buller och bång. Inför årets val har partiet vuxit rejält och siktar nu på både riksdagen och regionen. Skånes Fria Tidning har träffat Margarethe Müntzing, förstanamn på regionlistan.

Margarethe Müntzing gick med i Feministiskt initiativ när partiet fick fyra mandat i Simrishamn 2010, då hade hon aldrig varit medlem i något politiskt parti innan.

– Jag har alltid blivit betraktad som den som säger emot och ska ta strid, och har nog känt mig ganska ensam om det i mina kretsar. Därför var det härligt att komma in i ett sammanhang där folk visste vad jag pratade om.

Feministiskt initiativ har vuxit i snabb takt och nya lokalgrupper har startat på flera håll i Skåne, däribland i Svalöv, Landskrona och Sjöbo. Margarethe Müntzing tror att den ökade populariteten främst beror på att många ser partiet som ett demokratiprojekt där de bjuds in att vara delaktiga.

– När vi är ute och pratar med folk i byarna frågar vi alltid vad de tycker är viktigt och vilka frågor vi borde driva. Jag tror att folk som engagerar sig i partiet känner att de kan påverka.

Hon tror även att det finns en skara bland deras väljare i Simrishamn som skulle ha lagt sin röst på Sverigedemokraterna om Feministiskt initiativ inte hade funnits.

– Det vi har gemensamt är att vi vill ha förändring. Folk är trötta på den trötta politiken i kommunen och vill att det ska hända något. Sedan driver vi ju en helt annan politik än vad SD skulle ha gjort om de hade synts till i fullmäktige, vilket de inte har gjort.

Den största framgången för Feministiskt initiativ under åren i kommunfullmäktige i Simrishamn tycker Margarethe Müntzing är att de har fört fram jämställdhetsdiskussionen i ljuset igen. Hon märker att tjänstemän, lärare och socialarbetare i kommunen har tänkt till och tar med jämställdheten i sitt arbete på ett nytt sätt.

– Andra partier kan inte längre väja för frågan eller låtsas som om den inte är viktig. Jämställdhet handlar inte bara om lika lön utan det måste genomsyra alla områden och det har vi lyckats lyfta fram.

Som oppositionsparti är det svårt att vinna de stora segrarna menar hon, mycket av arbetet har handlat om att tvinga majoriteten att försvara och motivera sina beslut.

I valet i september är Margarethe Müntzing förstanamn på partiets lista i regionvalet. Hon tror att det finns stor chans att de kommer in där, och hoppas få möjlighet att driva de feministiska frågorna mer på djupet.

– Det blir mycket sjukvårdsfrågor, som kvinnosjukdomar, förlossningspeng som gör att kvinnan kan föda var som helst och allas rätt till grundläggande vård.

Spekulera om någon eventuell koalition om de kommer in vill hon inte göra, flera olika alternativ står öppna.

– Det vi kan säga säkert är att vi aldrig kommer samarbeta med Sverigedemokraterna på något sätt. Personligen har jag också väldigt svårt att se att vi skulle kunna gå ihop med Moderaterna, vi har helt enkelt för olika politik och olika sätt att fördela pengarna på.

Just budgeten och hur valprogrammet ska kunna förverkligas är något som Feministiskt initiativ har mött viss kritik för, främst på nationell nivå. Två medlemmar i Liberala ungdomsförbundet gick nyligen ut med en debattartikel där de skrev att Fi:s vallöften skulle kosta en halv biljon och undrade om det var realistiskt. Margarethe Müntzing menar att de vallöftena inte är något som skulle genomföras över en natt, utan mer är visioner som skulle förverkligas på lång sikt.

– Folk är vana vid att partier säger ”det här ska ske under den här mandatperioden” och går till val på det, därför reagerar många på vår politik. Men det är inte så att vi vill genomföra sex timmars arbetsdag på en gång utan det skulle ske pö om pö under kanske en tioårsperiod. Då kan man finansiera det på ett annat sätt och göra om hela välfärdssystemet så att det skulle fungera.

Hon menar också att det kommer bli nödvändigt med vissa skattehöjningar både på kommunal nivå och inom regionen för att genomföra den politik som Fi driver, och tror att väljarna är införstådda med det.

– Jag har pratat med många om det och de förstår att om vi ska behålla välfärden så måste vi vara beredda att betala solidariskt för det.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Antirasismen växer sig starkare i Sjöbo

Val 2014

Få kommuner förknippas så starkt med flyktingfientlighet som Sjöbo. Desto mer okänd är den andra sidan. Skånes Fria har besökt kommunen som kokat av antirasistiskt engagemang och där en ny generation nu tar vid.

Skånes Fria

Anna hoppas på ett röd-grönt-rosa Lund

Val 2014

Feministiskt Initiativ nådde inte ända fram till riksdagen, men däremot kom de in i flera kommuner. Anna Tomasson från Fi Lund berättar om den politik hon vill föra i kommunfullmäktige.

Skånes Fria

Hallå där...

Val 2014

Vänsterpartiets Daniel Sestrajic om partiets framgångar i Malmö.

Skånes Fria

Stor dramatik inför valet

Val 2014

Alliansen knappar in i slutspurten ­­– men att de skulle gå förbi de rödgröna på söndag bedömer de flesta som osannolikt.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu