Hallå där, Zinat Pirzadeh | Skånes Fria
  • Zinat Pirzadeh.
Skånes Fria

Hallå där, Zinat Pirzadeh

Zinat Pirzadeh om sin nya show och att vara en av få komiker med icke-svensk bakgrund på Lunds Humorfestival som börjar i veckan.Du har premiär för din nya standup-show Ingen har dött av surströmming – än på Lunds humorfestival på torsdag 28 augusti. Vad handlar den om?

– Den handlar om många saker, om mat, om Norrland och om situationen i landet inför valet bland annat. Det är inte bara skratt utan även en del allvar.

På årets festival har en stor majoritet, över 90 procent, av de komiker som deltar till synes svensk eller europeisk bakgrund. Det är väldigt vitt helt enkelt. Vad tänker du om det?

– Jag har också tänkt på det faktiskt! Det är lätt att kritisera arrangörerna, men jag tror att vi alla måste bereda plats åt komiker med icke-svensk bakgrund, det finns många duktiga där ute som är på väg uppåt. Jag tycker att humorbranschen är väldigt välkomnande, men vi kan bli ännu bättre på att stötta varandra och kanske stå tillbaka ibland för att andra ska få chansen.

Tycker du att komiker har ett ansvar att lyfta politiska diskussioner och peka på orättivisor?

– Vi komiker kan säga lite vad som helst, vi kan påpeka att kejsaren faktiskt inte har några kläder. Jag tycker att alla som har möjlighet har ett ansvar att yttra sig, speciellt i de här tiderna då det finns så mycket fientlighet.

Kommer du själv att göra något för att det ska bli en jämnare fördelning?

– Jag kommer att säga till alla talangfulla komiker och andra kulturarbetare med icke-svensk bakgrund som jag möter att söka sig till stora evenemang som det här. Förhoppningsvis ser det bättre ut nästa år.

Rekommenderade artiklar

De syltar in sig i slängd frukt

Hos Helsingborgföretaget Marmeladmakeriet finns det ingen förlorad frukt, de tar vara på sådant som ratats och kokar marmelad av det.

Stadens skit ska få landsbygden att växa

Om några år kan stockholmarnas separerade toalett- och matavfall bli till gödning som kan användas vid matproduktion på landsbygden. Det är målet med projektet Macro som nyligen dragit igång.

Fria.Nu

© 2019 Skånes Fria