Gripen vittnar om brutal misshandel i polisbuss | Skånes Fria
  • Civila poliser ingriper under protesterna mot Svenskarnas parti i Limhamn.
Skånes Fria

Gripen vittnar om brutal misshandel i polisbuss

Handzo är en av dem som greps under protesterna i Limhamn den 23 augusti. I samband med gripandet blev han brutalt misshandlad inne i en polisbuss, säger han.

– Sedan var det någon som kläckte ur sig, ”nu kan du klättra upp i trädet igen”.

Skånes Fria träffar Handzo vid ett par genomblöta träbord bakom en folkhögskolas kafeteria. Innan polisens rytteri red in mot folkmassan deltog han i manifestationen mot Svenskarnas parti, skakade kravallstaketet och ”hånade polisen och nazisterna”, som han säger. Efter att hästarna ridit in mot en folkmassa kastade han vattenfyllda petflaskor mot marken – i riktning mot polishästarna, vilket han också erkänt i förhör, enligt honom själv. Strax därefter greps han av civilpoliser och ”slängdes in i en polisbil.”

– Jag sa att jag tar på mig mitt straff, att de inte behöver överdriva. Men de stängde dörrarna och sa ”du ska få för vad du gjorde mot vår kollega”.

Enligt Handzo ska civilpoliserna ha dragit ner honom på golvet i polisbussen, sagt åt honom att hålla käften och titta rakt fram. Därefter ska polisen ha stampat på honom, gett honom knytnävslag och sparkat på hans knän. Sammanlagt tror han att misshandeln pågick i tre till fyra minuter.

– Det var så att jag trodde att det var min sista dag. När de var på väg därifrån var det en som sa ”nu kan du klättra upp i trädet igen”. Jag förstod inte först, sedan fattade jag vad han menade.

– Att de bara dömer ut mig för hur jag ser ut. Sådana människor ska inte jobba med folk, de är bara makthavare. Det enda jag vill är att folk ska veta att vissa inte sköter sitt jobb, fortsätter han.

Knäna värker fortfarande när Handzo sitter ner och under halva intervjun står han upp. Hade det inte varit för att det var andra poliser som körde honom till häktet kunde det slutat ännu värre, tror han.

– De hade inget med demon att göra, det räddade mig – annars hade de slagit mig hela vägen till arresten, säger Handzo.

– Jag är härdad för jag har fått mycket stryk i mitt liv så jag tål, men det var länge sedan, jag trodde inte jag skulle klara av det här, fortsätter han.

Än är inte händelsen anmäld.

– Jag tror jag ska anmäla det men jag vill inte träda fram, jag mår psykiskt dåligt men försöker hålla huvudet högt, säger han.

Ingen från polisens valkommendering kunde före den här tidningens pressläggning kommentera Handzos uppgifter. Men polisens pressinformatör Linda Pleym säger att det är viktigt att händelser anmäls om någon upplever sig felaktigt behandlad.

– Vi utreder det inte själva utan det går direkt till riksenheten för polismål.

Vilka möjligheter har man då att ta reda på vad som hänt i en polisbuss?

– Om en anmälan görs och det inleds en förundersökning kommer personerna som var i den här bussen bli kallade. Det är så det går till. Jag förutsätter i så fall att folk berättar som det är.

Fakta: 

Handzo heter egentligen något annat.

Rekommenderade artiklar

Dansk tbc-smitta spåras i Malmö

I Köpenhamn härjar lungsjukdomen tuberkulos bland hemlösa och socialt utsatta. Även svenska hemlösa har drabbats av tbc-smittan. Nu spåras lungsjukdomen i Malmö.

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

© 2018 Skånes Fria