• ”Vad ska vi göra? Om polisen kör bort oss härifrån vet jag en bil jag kan sova i på en parkeringsplats en natt, men sen?” säger Mijloc. Till höger står Florin och visar upp en papperslapp med dotterns diagnos.
Skånes Fria

EU-migranter får möta vintern ute i kylan

Malmö stad har inga planer på att bistå med boende åt de EU-migranter som hotas av vräkning från ödetomten på Norra Sorgenfri i Malmö. Strategier för den kommande vintern saknas också. Lösningen är i första hand att betala en bussbiljett till hemlandet.

Skånes Fria Tidning har tidigare berättat att mellan femtio och hundra personer som tältar på en ödetomt på Norra Sorgenfri i Malmö riskerar att bli vräkta. Anledningen är att privatpersoner och myndigheter har satt tryck på den privata fastighetsägaren Granen.

– Vi har inte de myndighetstillstånd som krävs för vad dessa människor nu nyttjar vår fastighet till. Det gör att vi måste avhysa, säger Frej Adolph, fastighetschef på Granen fastigheter.

Under året har politikerna i sociala resursnämnden låtit utreda situationen för hemlösa och socialt utsatta EU-migranter i Malmö. Resultatet av rapporten är otvetydigt: de viktigaste behoven är en trygg plats att sova och tillgång till toalett och dusch. Men det är inget som Malmö stad planerar att tillmötesgå, säger Carina Nilsson (S), ordförande för sociala resursnämnden:

– Vi tänker inte bygga ett härbärge. Vi ansvarar för skattepengar, måste följa lagen och kan inte ge bort pengar till någon vi tycker synd om. EU-rätten ger oss fri rörlighet, men inte uppehållsrätt och inte heller automatiskt rätt att campa var vi vill.

Vad har ni för planer för att underlätta EU-migranternas situation inför vintern?

– Egentligen kan vi inte göra något. Vi kan inte planera en verksamhet för den här gruppen eftersom de är mycket rörliga och många åker hem över vintern.

Men på Stadsmissionens härbärge i Malmö ser verksamhetschef Matilda Jägerdén inga sådana tendenser.

– Förra hösten och vintern valde en absolut majoritet att stanna kvar. Läget är detsamma nu, men det är ännu fler individer.

– Varje dag möter vi människor som lever under ständig stress för när de ska blir bortkörda, det är helt omänskligt och ovärdigt. Kommunen borde i detta nu sitta och skissa planer på hur det ska lösas, säger hon.

Kommunens bidrag till Stadsmissionens verksamhet Café David, som erbjuder frukost och dusch, har inte höjts sedan EU-migranterna börjat besöka verksamheten.

Fakta: 

En namninsamling pågår just nu för att försöka få fastighetsägaren Granen att ändra sig. Initiativtagarna erbjuder sig även att hjälpa till med att få dit bajamajor och containrar där EU-migranterna ska kunna slänga skräp. Mer info om namninsamlingen hittar du här.

Stöd till hemresa allt som finns att få

Till kommunens sociala jour kan den som är i behov av akut stöd vända sig. Under 2014 har jouren haft 58 besök av EU-migranter. De har i första hand sökt hjälp med arbete, boende och hemresa.

Hittills i år har kommunen finansierat 31 stycken hemresor, framför allt till Rumänien. Det är redan fler än 2013 då jouren finansierade 21 hemresor.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vellinge förbjuder tiggeri

Vellinges kommunstyrelse har tagit beslut om att införa tiggeriförbud. Kritiker varnar för att det kommer att öka utsattheten för romska EU-migranter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu