• Utsläpp av syreförbrukande rester från ärtskörden på Findus i Bjuv orsakade fiskdöd i Vege å i augusti 2012. Länsstyrelsen i Skåne anmälde företaget men ännu har inget åtal väckts.
Skånes Fria

Långa utredningstider för miljöbrott i Skåne

Polisen hoppades kunna klämma åt den organiserade miljöbrottsligheten. Åklagarmyndigheten att ärendehögen skulle minska. Men ett år efter Skånepolisens satsning på miljöbrott är verkligheten en annan.

Sommaren 2012. Vattnet i Vege å utanför Bjuv färgas gult och vattendraget fylls med flytande döda fiskar. Snart visar det sig att det är storföretaget Findus som släppt ut mängder med organiskt avfall i samband med den årliga ärtskörden. Miljöåklagaren Ingvar Wennersten skickar genast en begäran till polisen för att ta vattenprover.

– Först efter sju sorger och åtta bedrövelser åker de ut men då visste de inte hur proverna skulle hanteras. Syreförbrukande material måste analyseras inom 24 timmar, det visste inte polisen, säger Ingvar Wennersten.

Kritiken mot Skånepolisens hanteringen av misstänkta miljöbrott växte under 2012 och 2013, både från miljöinspektörer och miljöåklagare. Miljöutredare togs i bruk för andra utredningar och ärendena hos åklagarmyndigheten växte. Också från rikspolisstyrelsen kom kritik. Den första oktober i fjol startades en polisgrupp med fokus på miljöbrott, arbetsmiljömål och immaterialrätt. Brotten skulle prioriteras upp och utredarna inte lånas ut till någon annan verksamhet. Ändå har Ingvar Wennerstens 171 ärenden liggandes i sina skåp ett år efter att insatsen påbörjades.

– Våren 2016 tänkte jag gå i pension, många av de ärenden jag får in kommer inte att utredas till dess. Jag hade önskat mer resurser totalt sett och ett intresse från polisens sida att utreda det här, säger han.

Att utredningarna drar ut på tiden påverkar också utgången, enligt åklagaren. Vad som var uppenbart för alla inblandade när brottet skedde, ifrågasätts när förhören börjar hållas, ibland år efter det inträffade.

– Jag har ett ärende nu. Någon har spridit starkt råttgift i en livsmedelslokal. Trots att det var uppenbart att det skedde ifrågasätts det ”vad är det vi har spridit?”. Då måste jag visa att de har gjort det och vem som har gjort det.

Att utredningarna ofta är komplicerade och gränsar till det naturvetenskapliga – kompetens många poliser saknar – bidrar också till de långa handläggningstiderna, enligt Ingvar Wennersten. Han hade önskat att fler civila utredare med specialkompetens anställdes, exempelvis utbildade miljöinspektörer.

– De ska inte vara ute och slåss och brottar inte ned någon, det räcker att de har baskunskap om hur en husrannsakan ska göras.

Benny Samuelson är processledare för miljöbrott inom polisen. Han förklarar de långa handläggningstiderna med att den nyinrättade polisgruppen varit tvungen att prioritera arbetsmiljöbrott med dödlig utgång.

– Ur det perspektivet har miljöbrotten fått stå tillbaka till viss del, säger han.

Är det rimligt att de ska ställas emot varandra?

– Jag kan inte rita om verkligheten, jag har det jag har i manskap och kan tycka en massa men det hjälper inte. Vi håller på med gamla dödsolyckor för att de inte hanterade det tidigare ordentligt, vi försöker reparera det.

I samband med att den nya polisgruppen bildades hoppades Benny Samuelson att polisen skulle börja börja spana på de miljöbrott som rör export av miljöfarligt avfall. Även den förhoppningen har kommit på skam. Istället får poliserna se sig begränsade till att reagera på de anmälningar som kommer in från myndigheter.

– Efter narkotika och vapenhandel är miljöbrott på god tredje plats när det handlar om den kriminella sektor som genererar mest pengar. Det är en brottstyp vi inte tittar på här i landet. Jag hade önskat att vi hade större ambitioner.

Men polissatsningen har också gett vissa resultat på miljöbrottsidan. I början av september anhölls fyra personer i Bjärred misstänkta för grovt miljöbrott.

– Jag ser det ändå som en förbättring. Även om jag också kan se att polisen behöver bli bättre på miljöbrott.

Hur gick det då med Findus? Mer än två år efter utsläppet har fortfarande inget åtal väckts. Även om utredningen är i sitt slutskede, enligt Ingvar Wennersten.

– Vi har emot oss ett jätteföretag och vad har jag för resurser? En utredare. Med ett sådant här ärende hade det varit bra om jag haft en grupp som arbetat med det en period. Brott är ju en färskvara, desto längre tiden går – desto sämre blir utredningsresultatet.

Fakta: 

Så många miljöbrott har klarats upp i Skåne

2011: 524 av 1084

2012: 415 av 1190

2013: 473 av 1064

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu