• Stadsbiblioteket i Malmö.
Skånes Fria

Hbt-certifierat bibliotek – snart verklighet i Malmö

Stadsbiblioteket i Malmö blir första bibliotek i Skåne att hbt-certifieras.

En årslång utbildning i normkritik och likabehandling ska resultera i ett bibliotek där alla känner sig välkomna. Biblioteket är med sina tre tusen besökare om dagen den mest besökta kulturinstitutionen i Malmö. Nu ska utbildare från RFSL få personalen att förstå hur egna privilegier och samhällsnormer, så som heteronormen, påverkar hur de bemöter kommuninvånarna. Målet är att öka bibliotekets tillgänglighet.

– Placering av böcker är en tillgänglighetsfaktor, men tillgänglighet kan också handla om representativitet: vem som arbetar och uppehåller sig på biblioteket, säger Khalid Rashid från RFSL.

Under utbildningen kommer personalen att forma arbetsgrupper som ska se över hela bibliotekets verksamhet ur ett normkritiskt perspektiv.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU-migranter får möta vintern ute i kylan

Malmö stad har inga planer på att bistå med boende åt de EU-migranter som hotas av vräkning från ödetomten på Norra Sorgenfri i Malmö. Strategier för den kommande vintern saknas också.

Skånes Fria

Tältlägermisär ska avhjälpas med information och hemresa

Lunds kommun har inte heller några planer på vinterhärbärge för EU-migranterna. Istället har socialförvaltningen ägnat tre veckor till att informera om bosättningarna ”olämplighet” och att erbjuda en bussresa hem. En liknande insats planeras i Ängelholm.

Skånes Fria

”Vi var tvungna att göra något”

”Vi måste följa lagen och kan inte ge bort skattepengar till någon vi tycker synd om” har Carina Nilsson (S), kommunalråd i Malmö, sagt när frågan om natthärbärge kommit upp. Men i Linköping har kommunen funnit en lösning inom lagens ramar.

Skånes Fria

Papperslös satt i förvar under Mos Maiorum

Under veckan som gått har upprepade varningar om poliskontroller på stan i Malmö florerat i sociala medier. Men Petra Stenkula vid länskriminalen, avfärdar att kontrollerna skulle ha något att göra med Mos Maiorum.

Skånes Fria

Åtal väntas mot demonstranter efter Limhamn

Ett tjugotal av de demonstranter som protesterade mot Svenskarnas partis torgmöte den 23 augusti i Limhamn är misstänkta för brott. Om åtal mot polisen kommer att väckas är fortfarande oklart. Vänsterjuristerna i Lund planerar en JO-anmälan.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu