Debatt


Kenny Bergström
Skånes Fria

Rädda kvarterskrogen

Jag skriver för att uppmärksamma och ifrågasätta vad som håller på att hända med krogkulturen där jag bor. Jag bor i Sverige, närmare bestämt i Malmö.

Länge har jag kunnat vara en del av min närmiljö och känna en samhörighet med mina medmänniskor i den, till stor del på grund av den fasta punkt i mitt liv kvarterskrogen inneburit. Något som varit sant längre ändå för många generationer innan mig.

Det som nu håller på att ske; är att människorna jag talar om, mig själv alltså inräknad, har börjat fasas ut av samhället som vi utgör en betydande del av. Vi är arbetare, arbetslösa, studerande, näringsidkare och pensionärer. Vi är alla välkomna på restaurangen Gamle nobe. Det av de många exempel som finns att tillgå som är relevant för mig.

På Gamle nobe känner jag mig trygg, om jag tillåts tala för egen räkning; just på grund av att jag i och med dess varande slipper förpassas till centraliserade krogmiljöer som de på Lilla Torg och Möllevångstorget. Om diverse myndigheter får föra min talan; känner de mig bättre än mig själv, och det är precis tvärt om. Därför har det dragits igång en häxjakt av ställen som just Nobe.

Så vill inte jag ha det. Så vill inte vi ha det. Nu återstår frågorna: "Får vi ifrågasätta?" och "Får vi uppmärksamma?". Om ni får möjlighet att läsa detta i någon av alla de tidningar jag skickat detta till tar jag svaret som: "-Ja!". Om ni vill veta mer, eller engagera er, följ hashtaggen #räddakvarterskrogen eller slå en signal till; alternativt knalla in på Nobe och prata lite med någon av oss som finns där; om du är av det äldre slaget.

Den tionde oktober blev kvarterskrogen Gamle nobe i Malmö av med sitt alkoholtillstånd. Beslutet är överklagat.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu