• Sopranen Paulina Pfeiffer och den egyptiska aktivisten Ola Abulshalashel på scenen under föreställningen Anti– the revolution will be feminized. Operasång varvas med kvinnors berättelser, musik och dokumentärt material från nätet.
Skånes Fria

Kvinnokamp mitt i revolutionen

Vad har feminister i Egypten, Jordanien, Libanon och Sverige gemensamt? Det tittar Teater Foratt närmare på i föreställningen Anti – the revolution will be feminized där berättelser om sexuella övergrepp och feministisk kamp varvas med dokumentärt material och opera.

– Teater Foratt har alltid samarbetat med organisationer i Mellanöstern och efter att ha kommit i kontakt med organisationer i Egypten och Jordanien arrangerade vi några workshops där om den feministiska kampen där vi samlade in historier, säger Teater Foratts teaterchef Manal Masri.

Berättelserna handlade om våld och sexuella övergrepp men också om feministisk kamp under den arabiska våren, och utgör grunden för föreställningen Anti – The revolution will be feminized. Föreställningen har spelat för fulla hus på Folkoperan i Stockholm, och visas på Malmö Opera under nästa vecka.

Den egyptiska aktivisten och skådespelaren Ola Abulshalashel var inte beredd på det mottagande som föreställningen fick i Stockholm.

– Jag var rädd att jag endast skulle få sympati eller bli sedd som ett offer, när jag vill visa den solidaritet som finns mellan feminister i olika länder. Men det kom fram kvinnor med tårar i ögonen som tackade och sa att berättelserna fått dem att relatera till egna upplevelser. Jag hade inte trott att det kunde vara så i Sverige, säger hon.

– Upplevelser av övergrepp är något universellt, och jag tror att alla har behov av att lyfta upp den personliga erfarenheten och göra den till en del av något större, säger regissören och manusförfattaren Ellen Nyman.

På scenen varvas kvinnors berättelser med dokumentärt material om händelser under den arabiska våren och feministiska aktioner med operastycken framförda av sopranen Paulina Pfeiffer.

Att väva in opera i föreställningen var ytterligare ett sätt att få djup i berättelserna, men också att komma ut på större scener och nå en ny publik.

– Vi vill utmana den här elitstämpeln som opera har och även prova att mixa den med urban gatumusik, säger skådespelaren Cindy Mizer.

Efter föreställningarna i Malmö kommer gruppen att resa vidare till Amman. Tanken var att även visa föreställningen i Kairo, men på grund av situationen i Egypten har planerna ändrats.

– Det mesta i föreställningen handlade om hur det var för ett år sedan, då många var ute och demonstrerade. Den som försöker göra det i dag blir gripen direkt. Det är nästan omöjligt att registrera nya organisationer eller organisera sig feministiskt. Vi försöker hitta alternativ och göra saker utan tillstånd, men det är svårt, säger Ola Abulshalashel.

Fakta: 

Anti – the revolution will be feminized spelas 4–6 november kl 19 på Verkstan, Malmö Opera, Östra Rönneholmsvägen 20.

Föreställningen är en samproduktion mellan Teater Foratt och Folkoperan i samarbete med Malmö opera och den egyptiska kvinnoorganisationen Nazra.

Föreställningen bygger på ett internationellt projekt, som pågått sedan 2012, som kretsar kring kvinnors situation och feminismens ställning i Mellanöstern.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Att synligöra det osynliga

En kärlekshistoria, en lektion i aktiehandel och en arbetsplatskonflikt. Månteaterns nya föreställning tacklar barnfattigdom från flera olika håll.

Skånes Fria
Självporträtt Amalia Alvarez

Underjordiska serier intar Malmö

I veckan börjar Alt com, Malmös egen festival för alternativa serier som bjuder på internationella gäster, postapokalyps och en diskussion om feminism och klass.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu