• Självporträtt Amalia Alvarez
    Självporträtt Amalia Alvarez.
Skånes Fria

Underjordiska serier intar Malmö

Den alternativa seriefestivalen Alt com som drar i gång i Malmö i veckan rymmer allt från post-apokalyptiska visoner till samtal om klassperspektiv på feministiska serier. Bland annat berättar Amalia Alvarez om sin nya bok med berättelser från prostituerade och sexköpare.

Seriefestivalen Alt com startade för tio år sedan som ett forum och en mötesplats för alla som är intresserade av alternativa undergroundserier. Trots en aktiv svensk seriekultur, inte minst i Malmö, så är det få som känner till den alternativa serievärlden, menar serietecknaren Mattias Elftorp som driver festivalen.

– Det görs mycket bra saker i Europa och resten av världen som inte alltid når hit. Festivalen är ett sätt att visa upp det och inspirera lokala serieskapare, säger han.

Den gemensamma nämnaren för undergroundserierna menar han är att de är skapade utifrån ett friare konstnärligt utryck än konventionella serier, och att upphovspersonerna inte har tagit hänsyn till vad som säljer eller inte. Det kan handla om allt från linoleumtryck till enorma fanzine med mycket bilder och lite text.

Årets tema är post- apokalyps, något som märks i flera av utställningarna där zombies och utomjordiska attacker varvas med politiska visioner om vad som kan tänkas komma efter undergången. Temat är inspirerat av Crack-festivalen i Rom som är Europas största när det kommer till undergroundserier, och som äger rum i ett ockuperat fort.

– Det är lite av en apokalyptisk känsla där, på ett positivt sätt. Folk har inte så mycket resurser men hjälps åt och får det att funka ändå. Deras senaste tema var dessutom apokalyps, så det är ett sätt att koppla ihop de två festivalerna, säger Mattias Elftorp.

Under festivalveckan kommer internationella gäster bland annat från Portugal, Serbien och Frankrike finnas på plats i Malmö för att ställa ut sitt material.

Några serietecknare från det portugisiska kollektivet Chili com carne kommer även att delta i en seminariedag om feministiska serier och klass, ett ämne som Mattias Elftorp menar behöver lyftas fram mer.

– Det känns som om klassperspektivet saknas i många av de feministiska serier som görs, och det är många grupper som utestängs från den feministiska gemenskapen.

En serietecknare som deltar under dagen är Amalia Alvarez som för något år sedan gav ut boken Fem papperslösa kvinnors historier. Nu arbetar hon med en uppföljare med berättelser främst om kvinnliga prostituerade, men också manliga sexköpare.

– Jag har haft långa diskussioner med dem, bland annat om hur de vill definiera sig, är de prostituerade eller inte, om det är ett jobb eller inte, om det handlar om sex eller inte. Därefter har jag komprimerat ihop många personers upplevelser till fem berättelser.

Amalia Alvarez betonar vikten av att det är kvinnornas berättelser som återges rakt av, att hon inte moraliserar, ställer ledande frågor eller ändrar något. På så sätt kan hon bidra till att röster som annars inte får höras i samhället får spridning.

– Det är viktigt att våra röster hörs för att markera att vi också är en del av Sverige. Jag som fattig och mörk upplever vissa grejer som mina blonda vänner inte upplever, och de har erfarenheter som inte jag har Det är kul att byta de erfarenheterna och lära av varandra, för att skapa en tredje historia tillsammans. På så sätt bidrar vi själva till integrationen, säger hon.

Där menar hon att serier kan vara ett effektivt verktyg.

– Serier är som en film som vi fattiga kan teckna. Vi har inte pengar för att göra en riktig film, men med papper och penna kan vi föra ut våra berättelser ändå.

Boken med berättelserna om prostituerade kvinnor beräknas komma ut i början på nästa år. Amalia Alvarez mål är att göra en serie med fem böcker om kvinnor i marginaliserade grupper.

Fakta: 

Fler tips under festivalen

• De utställningar som främst bidrar till post-apokalypskänslan är utställningen med den franska serietecknaren Alkbazz och Artùras Rožkovas och Shaltmira från Litauen. Där blandas skönhet med död och rå mänsklighet. I utställningen av seriekollektivet Wormgod, After the end of the world är det visioner av vad som kan komma efter undergången som står i fokus.• Det portugisiska kollektivet Chili com carne ställer ut det senaste numret av sitt gigantiska seriefanzine QCDA, där de presenterar apokalypsens fyra riddare: anorexia, smart shops, huliganism och cancer.• Under avslutningshelgen 8–9 november sätts Alt com collective upp i Brändan i Folkets park. Det är en stor gemensam utställning med festivalens alla deltagare, där en del material skapats på plats under veckan. Det blir också en seriemässa där det finns möjlighet att köpa serier från deltagarna och från små serieförlag.• Festivalen pågår 4–9 november, främst i Folkets Park och Mitt Möllan, Claesgatan 8, Malmö. Miniforumet om feministiska serier och klass pågår 4 november, från kl 17 i Brändan, Folkets Park.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kvinnokamp mitt i revolutionen

Under den arabiska våren samlades kvinnor i Kairo och Jordanien för att prata om feminism och övergrepp. Berättelserna ligger till grund för föreställningen Anti – the revolution will be feminized.

Skånes Fria

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu