• Gränsen till Sverige sedd från tullstationen Lernacken.
Skånes Fria

Kampen mot smugglarna går via migranterna

Nyss avslutades Mos Maiorum, polisens insats mot människosmuggling, och nu redovisas delar av resultatet. Siktet var satt på asylsökande som kunde sitta inne med information om smugglare. Någon intensifierad jakt på papperslösa var det aldrig fråga om, menar polisen.

Under två veckor i oktober ägnade gränspolisen i Skåne extra uppmärksamhet åt 16 personer. Det var inte smugglare utan asylsökande som stoppades i kontroller.

Som ett led i Mos Maiorum inriktade sig polisen speciellt på nyanlända med färska kunskaper om hur smugglarnätverken arbetar. Syftet var att få ut information om bland annat rutter för att sedan kunna täppa till hålen in till Europa. Informationen skickades vidare till Italien som stod bakom projektet.

Sju personer upptäcktes på väg in i Sverige och resterande vid inre utlänningskontroller. I samtliga fall rör det sig om människor från Afrika och Mellanöstern som har sökt asyl.

Totalt genomfördes 212 inre utlänningskontroller i Skåne under oktober och merparten stod gränspolisen för. Redovisningen visar inte hur många som kan kopplas till Mos Maiorum och informationen som samlats in från migranterna hålls hemlig.

Polisens inställning är att syftet aldrig var att jaga enskilda migranter utan att kartlägga nätverken som smugglar dem. Men oron över Mos Maiorum har ändå varit stor, både bland papperslösa och asylrättsaktivister.

– Vi gör inre utlänningskontroller hela tiden. Men vi brukar normalt sett inte ställa de frågor vi ställt under Mos Maiorum, säger Kristina Hallander Spångberg, chef på gränspolisen i Skåne.

Målet med insatsen var smugglarna men Kristina Hallander Spångberg kan inte dra sig till minnes att någon greps i Skåne under Mos Maiorum.

Svensk polis har ingen framgång mot organiserade människosmugglare. Statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) visar en topp 2007. Trenden sedan dess har varit allt färre anmälningar med en övervikt på fall där det saknas bevis om betalning.

I Skåne, hittills i år, har polisen bara skrivit åtta anmälningar om människosmuggling i vinstsyfte och 25 som rör misstankar om att ha hjälpt någon utan betalning.

Förklaringen kan vara att det skulle krävas tvångsmedel som avlyssning för att ro i hamn en utredning. Om brottet inte leder till minst två års fängelse är det inget som åklagaren går med på. Effekten – polisen har blivit mindre benägen att försöka.

– Vi har hur många uppgifter som helst men vi kan inte bevisa något, säger Kristina Hallander Spångberg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Polisen har lovat att de inte kommer bevaka skolor”

Skånepolisens deltagande i EU:s specialoperation Mos Maiorum ska inte innebära fler poliser på gatorna och inte heller polisbesök i skolor.

– Barnen kan gå till skolan som vanligt, intygar kommunalrådet Andreas Schönström (S).

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu