• Helena Olsson och Sebastian Dahlqvist i den numera stillastående rulltrappan på Södra förstadsgatan 25 som de nyttjar under projektet Trumpeten C/O Mellanrum.
  • Fram till sista januari visar konstnärer sitt arbete i de två lokalerna på Södra Förstadsgatan. Här är det Angelica Falkenlings "nästan-färdiga" verk som ställs ut.
Skånes Fria

Tomma lokaler skapar tillfälliga möjligheter

Sammanlagt 1 800 kvadratmeter av rymd. Det fick konstnärskollektivet Trumpeten tillgång till när de flyttade in i två tomma butikslokaler mitt i kommersen på Södra Förstadsgatan i Malmö. Här kommer de att visa upp sin konst fram till slutet av januari under projektet Trumpeten C/O Mellanrum.

– Det är häftigt att ha så mycket utrymme. Många tänker att konst måste vara mycket färg, tavlor och saker som händer. Men vi ser det som att utrymmet i sig också är spännande, säger Helena Olsson från konstnärskollektivet Trumpeten när hon visar runt i lokalerna på Södra Förstadsgatan 25. Här har hon och kollegorna Johan Ekenberg, Angelica Falkeling, Ingela Ihrman och Evelina Hartwing en tillfällig ateljé.

Att det här tidigare huserade en klädbutik i två våningar syns i de kvarlämnade provrummen, rulltrappan och de gömda korridorerna.

– Det är väldigt fantasieggande att jobba i en sådan miljö. Det känns som att vi kan göra vad som helst. En person planerar att göra en muralmålning för första gången, säger Helena Olsson.

Hon märker av att konstnärskollektivet sticker ut jämfört med de andra verksamheterna på gatan, som är uteslutande butiker och kaféer.

– Det är kul att vara på en plats där det blir den här clashen mellan det kommersiella och konst. I de andra lokalernas skyltfönster är det ljussättning och stora bilder som ska dra blickarna till sig. Vi säljer inget och det märks när folk tittar in här, de verkar tänka "vad är det här?"

Här finns det möjlighet att arbeta med sin konst på en större skala än i en liten verkstad, men även att visa upp färdiga verk och själva arbetet. Vid flera tillfällen under januari blir det öppet hus då allmänheten bjuds in i lokalerna. Och redan 20 december öppnar Den nya konstutbildningen sin skyltfönsterutställning med temat Jag vill göra min röst hörd.

Konstnärskollektivet fick möjlighet att flytta in i lokalen efter att deras tidigare lokal översvämmats i de stora regnvädret i augusti. De kom i kontakt med Folkuniversitetet som driver projektet Mellanrum, där syftet är att tillgängliggöra outnyttjade lokaler i staden för olika ändamål. Mellanrum har upprättat ett avtal med hyresvärden där Trumpeten kan nyttja lokalen gratis fram till slutet av januari.

– Som en enskild medborgare eller som en mindre förening kan det vara svårt att få tillgång till lokaler som står tomma. Och från fastighetsägares sida kan det upplevas som ett risktagande att tillfälligt upplåta tomma lokaler. Mellanrum vill möjliggöra detta genom att fungera som en intermediär mellan initiativtagare och fastighetsägare, säger Sebastian Dahlqvist som är projektledare för Mellanrum.

Han menar att de senaste årens utveckling av marknadshyrorna gör att många butiker inte har råd att ha kvar sina lokaler centralt i städerna.

– Verksamheter som tidigare har haft en självklar funktion här har inte överlevt. Det ger en möjlighet att tänka om gågatan och den här typen av stadsrum, en möjlighet att arbeta med andra värden.

Veronika Hoffmann som också arbetar med Mellanrum lägger till att förhoppningen är att synen på tomma, outnyttjade ytor ska förändras i framtiden.

– Det har setts som ett problem om en yta inte används, men istället bör man se de möjligheter som det ger upphov till. Möjligheterna med det tillfälliga.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu