Krönika


Joacim Blomqvist
Skånes Fria

Julfilmer i välkryddad balans

Joacim Blomqvist dukar upp en dignande julfilmsbuffé.

Så är julhelgen på ingång igen. I tevesoffan bjuds det under julaftonskvällen på Kan du vissla Johanna? Kalle Ankas Julafton och Karl Bertil Johnsson och julgodis står uppdukat på soffbordet. Det är som det ska vara. Men på juldagen är man proppmätt. Hemma hos oss brukar vi då duka fram det tyngre artilleriet. Här blandas vargtass som avnjutes bäst med finsk tomtefilm. Det blir Jalmari Helanders klassiska zombietomte-splatterfilmer. Dels i de helt lysande kortfilmerna Rare Exports Inc.(2003) och The Official Rare Exports Inc Safety Instructions (2005), dels i långfilmen Rare Exports (2010) som är lite svårare att få tag i.

Därefter serveras lutfisken förstås till norsk trollfilm. Det blir André Øvredals Trolljägaren (2010), en mockumentär som följer en trolljägare anställd av norska jordbruksstyrelsen med uppdrag att hålla rätt på de norska trollen.

Till dessertens dadlar serveras den osannolikt vackra The Fall (2006), av amerikanska Punjab-födda Tarsem Singh. På ett sjukhus vistas den skadade stuntmannen Roy Walker (Lee Pace). Till hans säng kommer en liten tjej, Alexandria (Catinca Untaru). För henne berättar Roy en historia om fyra hjältars kamp mot en ond tyrann. Genom Alexandrias fantasi blir berättelsen överdådigt färgsprakande och då den alltmer vävs ihop med verkligheten blir den även allt smärtsammare.

Till avecen avnjutes en mera traditionell julfilm, Terry Zwigoffs Bad Santa (2003), med Billy Bob Thorntons oftast packade tomte, Tony Cox fingerfärdiga nisse och Brett Kells överviktiga och mobbade pojke. Det blir till en smått burlesk moralitet som trotsar de flesta konventioner.

Kvällen avslutas med Tim Burtons animerade Corps Bride (2005), en cool musikfilm i skräckromantisk miljö om Victor Van Dort (Johnny Depp), som blir kär i en döing, Corpse Bride (Helena Bonham Cartert). Det blir skat och jazz och Burton på sitt bästa humör.

Till annandagfrukostens nybakade bullar blir det ännu en animerad film, Coraline (2009). Trots att huvudpersonen är en liten tjej är det absolut ingen film för de mindre barnen. Flickan Coraline Jones (Dakota Fanning) är förbisedd och ensam i det hus familjen nyss flyttat till. I ett av husets skrymslen finner hon en dörr till en parallell verklighet, där The other mother and father lever. Den parallella världen verkar först vara bättre än verkligheten, men det är en del som inte stämmer. Med dessa välkryddade anrättningar har julens sötsliskiga filmer balanserats och filmälskaren är återigen på gott humör. Nu kan vi med tillförsikt se fram emot nyårshelgens filmfrossa.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu