Skånes Fria

Betalande plankare kan inte dömas

Det är olagligt att åka buss och tåg utan att betala. Men om du åker fast och betalar kontrollavgift kan du inte straffas mer. Även om du erkänner. Detta enligt en tingsrättdom där en skånsk plankare hänvisat till Europakonventionen och sedan gått fri.

På valborgsmässoafton i år satte sig en 18-åring på en regionbuss med slutmål Trelleborg. Han betalade inte biljetten på 20 kronor och när två kontrollanter från bevakningsföretaget G4S steg på försökte han springa därifrån. När kontrollanterna försökte stoppa honom kämpade han emot.

18-åringen betalade en tilläggsavgift till Skånetrafiken på 1000 kronor. När han senare åtalades för våldsamt motstånd och bedrägligt beteende menade han att den senare åtalspunkten stred mot Europakonventionens dubbelbestraffningsförbud. Nu ger tingsrätten honom rätt och avvisar åtalet. Detta trots att 18-åringen har erkänt och domstolen kommit fram till att det var bedrägligt beteende.

Enligt domen är det första gången som frågan om dubbelbestraffningsförbudet prövas kopplat till kollektivtrafik och tilläggsavgifter. Rätten slår fast att avgiften också är att betrakta som ett straff.

– Jag måste ärligt talat säga att resonemanget är riktigt. Jag tänker inte överklaga och har svårt att se hur tingsrätten hade kunnat göra på något annat sätt, säger åklagaren Linda Rasmussen.

Det är förbjudet med dubbelbestraffning i Sverige. Förra året slog Högsta domstolen (HD) fast att skattebrottslingar inte kan få skattetillägg och samtidigt dömas för skattebrott. HD:s beslut grundar sig på Europakonventionen. Detta öppnade upp för att mängder med dömda skattebrottslingar kunde söka resning.

Från Skånetrafikens sida oroar man sig inte för innebörden av plankningsdomen.

– Den här unge herren är säkert en påläst rättshaverist som vet vad han sysslar med och vill pröva det här. Om det kommer innebära att fler plankar? Nej, jag tror att de flesta vill göra rätt för sig. Jag är inte rädd för att det här ska sprida sig och bli en ny folkrörelse, säger Ulrika Mebius, presschef på Skånetrafiken.

18-åringen frias på åtalspunkten som berör våldsamt motstånd.

Bedrägligt beteende är en brottsrubricering som kan användas vid till exempel plankning.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Man känner osäkerhet i sin egen stad”

Förra sommaren utsattes Fredrik för ett misstänkt hatbrott. Han är kritisk till rättsprocesserna och menar det behövs mer utbildning för personal inom polisen och domstolsväsendet.

Skånes Fria

Rasistiskt motiv blir allt vanligare

Siffrorna pekar uppåt – Malmöpolisen misstänker allt oftare hatbrott. Den långa raden av anmälningar visar att årets resultat kommer nudda tidigare rekord.

Skånes Fria

”Det bygger på mänskliga rättigheter”

Sedan två år tillbaka hanteras misstänkta hatbrott av en speciel grupp inom polisen i Malmö. Skånes Fria Tidning mötte utredarna som försöker bevisa vad gärningsmännen tänker.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu