Krönika


Rudy Mengesha
Skånes Fria

Är du Charlie?

Överallt ser vi folksamlingar hålla en tyst minut för offren i Paris. Men var är den tysta minuten för Bagas offer?

Hashtagen #JeSuisCharlie har blivit viral i sociala medier och manifestationer har anordnats för att värna om yttrandefriheten och visa respekt för dem som miste livet i attacken i Paris. I nyhetsprogrammet Aktuellt ser jag hur programledaren pratar om yttrandefrihet och terrorism. Jag hör även hur andra nyhetsmedier pratar om islam. Vad har islam med attacken att göra? tänker jag. Och vilka konsekvenser kommer det att få för en redan utsatt grupp?

Ungefär samtidigt som attacken i Paris utför den islamistiska gruppen Boko Haram en av de värsta terrorattackerna vi skådat i Baga, Nigeria. Tyvärr hör vi inget om denna fruktansvärda attack eftersom att västvärlden nu är upptagen med Paris och kartläggningen av hotbilden mot Europa. Det finns liksom ingen plats för andra konflikter eller problem. Överallt ser vi folksamlingar hålla en tyst minut för offren i Paris. Men var är den tysta minuten för Bagas offer?

De senaste veckornas händelser visar återigen två saker. Den första är att svarta kroppar inte är lika mycket värda som andra. Eller snarare att väst kan bestämma sig för när de tycker att de ska ha något värde. Exempelvis spelar svarta kroppar stor roll när vi behöver uppfylla olika typer av projekt som kan gynna oss. Det såg vi ju för en månad sedan vid jul, då världen samlade in pengar för olika ändamål. Resten av tiden kan det kvitta. Detta är ett praktexempel på vita privilegier.

Den andra är att medievärlden medvetet undviker att göra skillnad på islam som religion och människor som gör saker i religionens namn. Dessutom har medievärlden helt missat att göra en utredning av förövarnas barndom och psykiska mående som de gjorde med Breivik efter terrorattacken i Norge. Som tur var så slapp det norska folket och kristna människor i världen att bli profilerade som terrorister på grund av en persons handlingar. Nu hoppas vi att det samma gäller terrordåden i Paris.

Charlie Hebdos tidning är kränkande, inte bara för muslimer och svarta utan många fler grupper och går absolut inte under täckmanteln konst eller yttrandefrihet. Jag fördömer attacken i Paris och det är oacceptabelt att människor tar saker i egna händer. Men det är även oacceptabelt att en attack som den i Baga förbises. Vi måste synliggöra andra människoliv på samma sätt som vi gör med dem som är geografiskt nära oss, annars riskerar vi att förminska andras liv. Det är enkelt. Är du Charlie? Var då även Nigeria. Tills dess sänder jag mina djupaste tankar till dem som mist livet i Baga och deras anhöriga.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu