• Malmö konsthalls chef Diana Baldron tycker att det är självklart att ställa upp för Tania Bruguera. ”Hon blev anhållen för att den kubanska regeringen inte vill att folk ska tala fritt. De vill ge bilden av att landet inte längre är en diktatur men det är det.”
Skånes Fria

Malmöaktuell konstnär fast på Kuba

Den kubansk-amerikanska konstnären Tania Bruguera skulle ha besökt Malmö i vinter, som en del av utställningen The alien within på Malmö konsthall. Men i slutet på december arresterades hon inför en performance i Havanna som kritiserade den kubanska regeringen. Nu hoppas konsthallen kunna påverka genom att ställa ut hennes arbete.

Det var efter att Barack Obama i december gick ut med beskedet att de diplomatiska relationerna mellan USA och Kuba ska lättas upp som konstnären Tania Bruguera skrev ett öppet brev till Obama, Kubas president Raúl Castro och påven där hon välkomnade beslutet men frågade sig hur de skulle kompensera för de senaste 50 åren av isolering och förstörda familjerelationer. Tillsammans med vänner startade hon hashtagen #YoTambienExijo (jag kräver också) där hon uppmanade kubaner att vittna om sina erfarenheter, något som delades av runt 12 000 personer de första timmarna.

Responsen gjorde att hon bestämde sig för att besöka Kuba och genomföra sin performance Tatlin’s whisper #6, där kubaner inbjöds att gå upp på torget Plaza de la revolución och berätta om sina förhoppningar för framtiden.

– Så snart hon landade på Kuba tog polisen hennes pass, telefon och dator. Hon har kallats in för förhör tre gånger och de anklagar henne för att vara en extrem fascist och att ha planerat uppvigling. Hon kan inte ha någon advokat för alla advokater jobbar för myndigheterna, säger Diana Baldron som är chef för Malmö konsthall.

Tania Bruguera har de senaste åren gjort sig känd för sin politiska konst, och framför allt för sitt engagemang för papperslösa migranters rättigheter i USA. Det är oklart när Tania Bruguera kommer att kunna lämna Kuba, och om hon kan genomföra sin planerade tre månader långa vistelse i Malmö.

– Just nu är hon helt fokuserad på att lösa den rådande situationen. Hon har sagt att det enda sättet att ta sig ur det här är att världen inte glömmer henne. Den kubanska regeringen håller henne isolerad i hemmet och hoppas att det hela ska rinna ut i sanden.

Konsthallen sätter i veckan upp en utställning som lyfter fram Brugueras arbete. Diana Baldron menar att ett sätt för Bruguera att slippa åtal är att regeringen ser hennes performance som konst och inte som en politisk aktion.

– Det handlar om någons liv, då är det självklart att vi ska stå upp för det vi tror på. Det är därför jag är intresserad av konst, för att den förhoppningsvis kan förändra något i samhället.

Fakta: 

Utdrag ur Tania Brugueras öppna brev:

”Som kuban i dag efterlyser jag rätten att fredligt demonstrera för att stötta eller störta en regering, utan rädsla för repressalier. Jag efterlyser rätten att etablera organisationer och politiska partier med plattformar som skiljer sig från den sittande regeringens. Jag efterlyser en avkriminalisering av civil aktivism, det civila samhället och alla med en avvikande åsikt.” 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Elin Wägner pissar in sitt revir

Skulpturen Pissed Elin är en tolkning av Elin Wägners bok Väckarklocka, ”oroande relevant för vår samtid” enligt konstnär Sara Möller.

Landets Fria

Traktorn skapar gröna melodier

Hur låter de olika nyanserna av grönt? Det undersöker Johanna Byström Sims med hjälp av en traktor i konstprojektet Green noise.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu