• Carlos Cortés, chef för Sofielunds Folkets hus.
  • Sofielunds Folkets hus.
Skånes Fria

Spelet om migranterna

Malmös politiker ville inte lägga skattepengar på nattlokaler för EU-migranter. Men halvvägs genom vintern vände de plötsligt och klassade situationen som akut. Kommunen gav snabbt uppdraget till Folkets hus i Sofielund, en oerfaren aktör som nu möts av kritik.

Tjänstemännen kände sig pressade, aktivisterna och chefen för Folkets hus blev missnöjda med resultatet. I början av året öppnades en nattlokal för EU-migranter i Sofielund. Skånes Fria har kartlagt vägen dit. Den kantas av sena politiska beslut, kritik och konflikter.

Debatten gick varm under hösten och inledningen av vintern. Aktivister varnade för vad vinterns kyla skulle innebära för de hemlösa EU-migranterna. Carina Nilsson (S), ordförande för sociala resursnämnden, slog tidigt fast att det inte var aktuellt att lägga pengar på någon nattlösning i Malmö.

Men sedan kom höststormarna och kylan. Efter julhelgen lät det annorlunda och politikerna gjorde en kovändning.

– På juldagen var det kallt och sedan kom nya direktiv. Det visade sig att det fanns ett politiskt beslut om att ha öppet varje natt, säger Johanna Saunders, socialchef på Skåne stadsmission.

Nu skulle det läggas resurser på en nattlokal för migranterna. Tjänstemännen fick i uppdrag att snabbt lösa situationen.

Under inledningen av vintern drev Stadsmissionen på frågan och erbjöd sig att öppna en mer permanent nattverksamhet. Men då var politikerna bara intresserade av akuta lösningar vid extremt väder. När beslutet väl kom gav kommunen avtalet till föreningen Sofielunds folkets hus som för första gången startade upp en verksamhet för hemlösa.

– Jag tror inte riktigt de var medvetna om behoven eftersom de saknar erfarenhet och kunskap, säger Johanna Saunders.

I början av året slogs dörrarna upp. Det finns inga sängplatser men en nattöppen lokal som är av cafétyp mellan halv nio på kvällen och sex på morgonen. Det varar så länge det är vinter enligt, SMHI:s definition.

– Detta var ett akutläge så vi hade inte så många andra att vända oss till, säger Ann Söllgård, avdelningschef på Sociala resursförvaltningen.

Stadsmissionen hade inte tillräckligt med personal, menar hon.

– Vi fick stressa fram ett avtal på två dagar. Det första beskedet var att vi skulle ha en lokal vid klass 2-väder. Sen kom det nya direktiv från politiken. Just nu väntar vi på besked om hur vi ska ha det nästa vinter. Ingen vill ha sådana här paniklösningar, säger Ann Söllgård.

I samband med öppningen blev aktivister från nätverket Solidaritet med EU-migranter kontaktade av oroliga nattgäster. På plats fann de hemlösa som sov på golvet i källaren. Personalen befann sig samtidigt i en helt annan del av byggnaden.

– De hade inte fått någon information och var rädda, säger en medlem i nätverket som kallar sig Anders Andersson.

Han tror att kommunens pengar, 6 000 kronor per natt, hade kunnat göra mer nytta i händerna på en mer kunnigoch erfaren aktör.

– Det här är inte en superproffesionell verksamhet och ska inte heller vara det. Den är till för att få skydd, säger Ann Söllgård som menar att problemen beror på tidsbrist orsakad av politiska beslut i sista minuten.

– Vi ställer inte så jättehöga krav just nu för det här har gått så snabbt. Men det ska finnas säkerhet och trygghet.

En av punkterna i avtalet beskriver att det ska finnas “enklare förtäring” för den som tillbringar natten på Folkets hus. Men personer från Solidaritet med EU-migranter vittnar om brister, bland annat att maten inte räcker till.

– Det beror på att det är en nödlösning. Vi tycker det är mycket pengar för en liten tjänst, säger Anders Andersson som lägger ansvaret på politikerna.

Natten mot tisdag tillbringade 45 personer natten i Folkets hus. Enligt Carlos Cortés, chef för verksamheten, är tillströmningen av nattgäster större än vad som beskrevs i diskussionerna med kommunen. Då pratades det om max 30 besökare. Ökningen är av orsakerna till att maten inte räckt natten genom.

Han beklagar att besökarna hänvisades till källaren men menar att det bara skett en gång och att det var ett stort misstag. Samtidigt tycker han att kritiken är orättvis och onyanserad. I hans ögon handlade det om solidaritet, att ställa upp i ett läge när det inte fanns andra alternativ.

– Jag vet inte vad de vill men det verkar som de vill att vi ska stänga. Jag är på gränsen till att inte orka mer men jag tycker det är fel att människor ska behöva frysa ute. Vi är inte perfekta och vi hade varit tacksamma för stöd istället för kritik. Vi hade gärna integrerat nätverket [Solidaritet med EU-migranter] i arbetet, säger Carlos Cortés.

Han visar runt i lokalerna som öppnar för nattgästerna om några timmar. Utanför singlar blöt snö ner från den grå himlen. Han tror det kommer innebära ännu fler besökare.

– Jag tänkte att vi kunde hjälpa till men det blir inget här nästa år. Jag hoppas de har en en bättre bättre lösning då. Något med sängar. Vi kan lösa kylan men inte vilan, säger han.

Fakta: 

Insatser för migranter i Malmö

Kommunen stöttar nattlokalen i Sofielund och Stadsmissionens informationscenter Crossroad.

Det planeras även en tredje lokal hos pingstkyrkan för extremsituationer då den i Sofielund inte räcker till.

Tidslinje

24 oktober 
Kommunen skriver avtal med Stadsmissionen om nattlokal vid extremväder.

12 december 
Stormen Alexander slår till mot Sydsverige och stadsmissionen öppnar upp för natten.

21–25 december 
Vinter i Skåne enligt SMHI.

25 december
Nya direktiv från politikerna om att ha öppet alla nätter.

30 december
Kommunen kontaktar Folkets hus.

1 januari
Folkets hus öppnar upp sin nattlokal på prov.

9 januari
Kommunen skriver ett löpande avtal med Folkets hus.

11 januari
Solidaritet med EU-migranter besöker Folkets hus.

12 januari
Stadsmissionen startar den dagöppna mötesplatsen Crossroads.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Det finns inget facit”

Sociala resursnämndens ordförande Carina Nilsson (S) är i stort sett nöjd med hur situationen för EU-migranterna har lösts.

Skånes Fria

Farmkampanj går vidare till gatan

I början av året kom det fram att en man i Sjöbo planerade att starta en ny minkfarm. Men lokala aktivister tänker sätta stopp för planerna med hjälp av en informationskampanj. Nyheten har fått spridning även utanför Sverige.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu